20 Temmuz'dan bu yana yazın en sıcak günlerinde işleri, ekmekleri ve gelecekleri için yürüyüşe devam eden Mas-Daf işçileri, yarın Ankara'da olacak. İşçiler, 29 Temmuz'da ILO ve Çalışma Bakanlığı yetkilileri ile görüşecek Ankara eylemini tamamlayacak.

ANKARA- 4 aydır işsiz olan Mas-Daf Makine işçileri, Düzce'den başlattıkları yürüyüşün sonuna geldi. İşçiler, 240 kilometrelik yürüyüşün ardından yarın Ankara'da olacak.

Mas-Daf işçileri, Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye oldukları için işten atılmıştı. Aylardır Düzce'deki fabrika ile şirketin İstanbul Genel Merkez binası önünde direnişte olan Mas-Daf Makine işçilerinin yeni hedefi Ankara.

19 Temmuz'da Düzce Organize Sanayi'ndeki Mas-Daf fabrikasının önünden başlayacak olan yürüyüş; jandarmanın 3 kez müdahalesi ve gözaltılar nedeniyle bir gün sonra; 20 Temmuz'da başlamıştı. Aşırı sıcaklara rağmen 240 kilometrelik yol yürüyen işçiler, yarın Ankara'da olacak ve taleplerini yetkili makamlara iletecek.

ANKARA PROGRAMI

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu, Mas-Daf işçilerinin Ankara programını açıkladı. Buna göre, işçiler yarın (27 Temmuz) saat 18.00'da emek dostları tarafından karşılanacak. İşçiler, geceyi Ankara girişinde Eryaman Göksu Parkı'nın karşısındaki yeşil alanda geçirecekler.

28 Temmuz Perşembe günü Göksu Parkı'ndan yürüyüşe geçecek olan işçiler, İstanbul yolunu takip ederek Ankara şehir içine girecek. Yürüyüşçüler; geceyi Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şubesi'nde geçirecekler.

29 Temmuz Cuma günü ise mağduriyetlerinin giderilmesi için ilk önce Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yetkililerle görüşecekler.

İşçiler, son olarak saat 15.00'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde basın açıklaması yaparak Ankara eylemini tamamlayacak.

'SENDİKAL HAK İÇİN YÜRÜYORLAR'

Birleşik Metal-İş Sendikası, tüm sendikaları, demokratik kitle örgütlerini ve emekten yana güçleri dayanışmaya çağırdı.

Sendika'dan yapılan açıklamada şöyle denildi: "Mas-Daf işçileri; Düzce'yi Ankara'ya bağlayan 240 kilometrelik yürüyüş sırasında; Türkiye'de sendikalı olmanın, toplu sözleşmeli bir çalışma düzeni istemenin işverenleri neden rahatsız ettiğini ve bu ülkeyi yönetenlerin buna neden sessiz kaldıklarını öğrenmeye çalışacaklar.

Ekmekleri için mücadele etmenin, hakkını aramanın karşılığının neden işsiz kalmak olduğunu anlatacaklar. Çünkü Onlar; tam 4 aydır işsizler. Çünkü Onların üstüne fabrika önünde arabayla yüründü. Çünkü Onlar; tazminatsız olarak atıldıkları için yıllarca emek verip hak ettikleri paralarını alamadıkları gibi İşsizlik Sigortası ödeneğinden bile mahrum bırakıldılar.

Mas-Daf işçileri, aylardır evlerine, yani çocuklarına bırakın istedikleri küçük bir oyuncağı, ekmeği bile zor götürüyorlar. Onlar; sadece kendileri için değil kendileri gibi sendikalı olma yolunda işsiz bırakılan farklı iş yerlerindeki birçok arkadaşları için de yürüyorlar."

ETHA