Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan Uyar Madencilik'te çalışan ve tazminat hakları için Ankara'ya yürüyen maden işçilerinin 12 Ekim'de başlayan yürüyüşü öncesi Manisa Valiliği, korona virüsü tedbirlerini bahane ederek 20 Ekim tarihine kadar her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü ile etkinlikleri yasaklamıştı.

Valiliğin yasağına rağmen mücadelelerinden vazgeçmeyen işçiler ise Ankara'ya doğru yürüyüşlerini sürdürerek Salihli'ye gelirken, Manisa Valiliği bugün yeni bir yasak kararı daha açıkladı.

Kararında korona virüsü tedbirlerini öne süren valilik, 20 Ekim ile 4 Kasım arasında kentte yapılacak her türlü eylem ve etkinliği yasaklarken, sosyal mesafeyi koruyarak yapılan "zincir yaparak yürüyüşler" de yasaklandı.

Kararda, "Manisa il merkezi ve ilçelerinde 21 Ekim 2020 tarihinden 04 Kasım 2020 günü saat 23:59'a kadar 15 gün süreyle her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü, açlık grevi, toplu halde protesto eylemi, zincir yapma/zincir yaparak yürüyüş yapma, çelenk koyma, stant açma, çadır kurma, anma toplantısı vb. her türlü etkinlik ve eylemlerinin yapılmasının yasaklanmasına düzenlenecek basın açıklamalarının ise vatandaşın günlük yaşamını aşırı  ve katlanılamayacak derecede zorlaştırmayacak, yaya ve araç trafik güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek şekilde sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına uygun olarak gerçekleştirilmesine karar verildi" ifadeleri kullanıldı.

'BU PATRONU KOLLAYAN BİR TAVIRDIR'

Kararı değerlendiren Bağımsız Maden İş Sendikası Yöneticisi Başaran Aksu, mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak, valiliğin tavrının madencinin sesini bastırmaya yönelik olduğunu ifade etti. Aksu, "Valilik, emniyet, kolluk güçleri ilk 15 günlük eylem yasağı geldiği zaman 20 Ekim'i bekleyin sonra yürüyün demişlerdi. Yeni gelen yasakla birlikte bunun ve bu söylemin yalan olduğu da ortaya çıktı. Valilik bizim eylem tarzımızı ve 12 Ekim'de başlayan yürüyüşümüzü izleyerek hakkını aramak isteyen madencinin sesini bastırmak için böyle bir yasak getirmiştir. Valilik eylemimize bakmış kaldırımdan örneğin 10 yurttaşın arka arkaya yürümesine 'zincir yaparak yürüme' demiş ve yasaklamış. Bu da patronu kollayan bir tavırdır. Mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.