AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile görüşen Somalı madenciler, Zengin'den sorunun 10 gün içerisinde çözüleceği sözünü aldı.

Hakları için Ankara'ya yürüyen Somalı maden işçilerinin seçtiği üç temsilci ve Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Örgütlenme Uzmanı Kamil Kartal'dan oluşan bir heyet bugün AK Parti Grup Başkanvekili avukat Özlem Zengin ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Yaklaşık bir saat süren görüşmede mağdur olan 748 Uyar Madencilik işçisi için 10 gün içerisinde somut adım atılacağı belirtilirken, Salihli de bekleyişlerini sürdüren madenciler ise yarından itibaren Soma'ya geri dönmeden sorun somut olarak çözülünceye ve adım atılıncaya kadar Kırkağaç Çamlığı'nda bekleyişlerini sürdürecek.

'GÖRÜŞME OLUMLU GEÇTİ'

Heyette bulunan Bağımsız Maden İş Örgütlenme Uzmanı Kamil Kartal görüşmenin detaylarını ile paylaştı.

Gazete Duvar’dan Cihan Başakçıoğlu/Osman Çaklı’nın  haberine göre, görüşmenin olumlu geçtiğini ifade eden Kartal, "Şöyle bir yaklaşım sergilendi.

Durumun vahametinin farkında olduklarını, bunu çözmek için her türlü girişimde bulunacaklarını söylediler. Salı günü enerji bakanı ile bir görüşme yapacaklarını aynı gün veya hafta içerisinde sayın cumhurbaşkanı ile de bir görüşme yapıp 10 gün içerisinde sorunu kesin bir çözüme ulaştıracakları yönünde bir yaklaşım sergilendi. Bizim direnişi bitirmemizi ve geriye dönmemizi de talep ettiler ancak biz de sonuç almadan direnişi bitiremeyeceğimizi söyledik. Sonuç almadan Soma'ya dönmeme konusunda söz verdiğimizi söyledik. Ortalama bir uzlaşma şeklinde bir yaklaşım ortaya çıktı. Geçen yıl 33 gün Kırkağaç Çamlığı'nda kalmıştık. Oraya çekileceğiz yarın ve bekleyişimizi orada sürdüreceğiz" dedi.

'KİMSE SESLERİNİ BUGÜNE KADAR DUYMADI'

Öte yandan Salihli'de bekleyişlerini sürdüren madenciler de görüşmenin ardından bir açıklama gerçekleştirdi.

Sık sık "Direne direne kazanacağız" sloganlarının atıldığı açıklamada konuşan Sendika Yöneticisi Başaran Aksu, oldukça verimli ve ön açıcı bir toplantı gerçekleştiğini ifade ederek, Zengin'in bu toplantıda mutlaka 10 gün içerisinde samimi bir inisiyatif alacağını söylediğini ifade etti. Sonuç alana kadar Kırkağaç Çamlığı'nda bekleyişlerini sürdüreceklerini belirten Aksu, Manisa Valisi'yle de gerekli görüşmelerin yapıldığını ve valiliğin de durumu uygun gördüğünü kaydetti.

Aksu şunları söyledi:

"Biz bu müzakere sürecini aktif bir şekilde Kırkağaç Çamlığı'nda bekleyeceğiz. Biz başından beri Uyar Maden işçilerinin çok haklı bir davaya sahip olduğunu bu sorunun aslında geçmişte çoktan çözülmesi gerektiğini defalarca ifade ettik. Ancak kimse seslerini bugüne kadar duymadı."