Genel-İş Sendikası ile Konak Belediyesi Şirketlerinden MERBEL A.Ş arasındaki toplu iş sözleşmesi sürecinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine,  belediye binasına grev kararı asıldı.

Basmane meydanında bulunan Konak Belediyesi önünde toplanan DİSK Genel-İş üyesi MERBEL A.Ş işçilerine DİSK'e bağlı diğer sendikalar da destek verdiler. Karabağlar Belediyesi KARBEL işçilerinin de destek verdiği, grev kararının kamuoyuna duyurulduğu basın açıklamasında polisin çok yoğun güvenlik eylemi aldığı gözlemlendi.

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikasına üye MERBEL A.Ş. işçileri adına açıklama yapan Genel-İş 5 nolu Şube Başkanı Naci Çetin, 30 Eylül'den bu yana sürdürülen görüşmelerde, 74 maddeden oluşan toplu iş sözleşmesi tekliflerinin 26 maddesi üzerinde uzlaşma sağlanamadığını belirtti.

Çetin, önceki toplu iş sözleşmelerinde kazanılmış sosyal ve ekonomik haklardan oluşan bu 26 madde üzerinde resmi arabulucunun çabaları sonuç vermeyince, görüşmelerin uyuşmazlıkla sonuçlandığını ve grev kararı almak zorunda kaldıklarını anlatarak, şunları söyledi:

''Sendikamızın başlıca hedefi, toplu iş sözleşmesi görüşmelerini masa başında uzlaşarak bitirmektir. Görüşmelerde, işçilerin hem kazanılmış haklarını korumak hem de günün ekonomik şartlarını gözeterek geliştirmek hedefiyle hareket edilmiştir. Teklifimiz, her açıdan iyice düşünülerek ortaya konulmuştur. Bu açıdan teklifimizi, günün koşulları içinde son derece gerçekçi bir teklif olarak değerlendirmekteyiz.''

Grev kararı almalarına rağmen önlerinde uzlaşmaya varabilmek için 60 günlük sürenin bulunduğuna işaret eden Çetin, ''Anlaşma sağlanamaması halinde, grev uygulaması gündeme gelecektir. Bu süre içinde işverenle görüşmelerimizi sürdürecek, uyuşmazlık konularını ortadan kaldırma çabası içinde olacağız'' dedi.

İşçiler sloganlar ve alkışlar ile grev kararını Belediye Binasına astılar.

Onur Yıldırım