Metehan Ud / Demokrat Haber İzmir

Arapça, Farsça ve Türkçe afiş yayınlayan Konak Mülteci Meclisi insanca yaşam hakkı ve şartsız mültecilik statüsünün sağlanması talebi ile 1 Mayıs'a katılım çağrısı yaptı.

Kent konseylerine bağlı, Türkiye'nin ilk mülteci meclisi olan Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi, işçi sınıfının uluslararası birlik mücadele dayanışma günü olan 1 Mayıs Bayramı ile ilgili yazılı açıklama yayınladı. İzmir Gündoğdu Meydanı'ndaki mitinge pankartları katılacak Konak Mülteci Meclisi, mültecileri ve mülteci dostlarını da kortejine çağırdı.

Konak Mülteci Meclisi, miting alanında mültecilerin taleplerini dile getirecek. Mülteciliğin temel bir hak olduğunu dile getiren Meclis, mülteci statüsünün şartsız bir şekilde tanınmasını, mültecilerin çalışma, barınma, eğitim, sağlık gibi yaşam koşullarının iyileştirilmesini talep edecek. Meclis 11.00'de Basmane Kapılar'daki Konak Mülteci Merkezi önünde 12.00'de de Gümrük Borsa Binası önünde toplanacak.

Meclis tarafından yapılan yazılı açıklamada, BM raporlarına göre dünya genelinde 70 milyon insanın yerinden edildiği bilgisi "Mültecilerin yüzde 86'sı gelişmekte olan ülkelerde bulunuyor. Ancak mültecilere insani bir yaşam hakkı tanımak zorunluluğu olan bu devletler milyarlarca dolar harcayarak mültecilerin başlatmış olduğu yürüyüşü dikenli teller, duvarlar, askerler ve savaş gemileri ile engel olmaya çalışıyor. Sınırları kapalı olmasından dolayı göç yollarında on binlerce mülteci yaşamını yitirdi. Mülteciler, kirli anlaşmaların pazarlık konusu haline getirildi" denildi.

'MÜLTECİLİK LÜTUF DEĞİL HAKTIR'

Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde mülteciliğin bir hak olarak belirtildiğini hatırlatan Meclis'in açıklamasında "Dünyanın neresinde olursa olsun ve neresinden gelirse gelsin her insan onurlu yaşam hakkına sahiptir ancak Türkiye, uluslararası sözleşmelere koyduğu coğrafi çekinceyi gerekçe göstererek ülkedeki mültecilik statüsünü tanımıyor. Suriye'den başlayan göçün üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen mülteciler gelecek belirsizliği ile karşı karşıya. Kentlerimizin yeni komşuları mülteciler kalıcı hale gelirken ismi geçici olan bir statü altında yaşam savaşı veriyor" ifadelerine yer verildi.

'BELİRSİZLİK ORTAMI MÜLTECİLERİ HEDEFE KOYUYOR'

Merkezi ve yerel yönetimlerin mülteciler ile politikalarının olmaması ve karşılıklı entegrasyon sürecinin başlatılmamış olmasının mültecilerin hayatlarını olumsuz etkilediğinin ifade edildiği açıklamada "Var olan belirsizlik ortamı mültecileri, nefret söylemlerinin hedefi haline getirirken sömürülmelerinin olanağını tanıyor. Mülteciler, tarlalarda, atölyelerde en ağır koşullarda yarı ücretlere kayıtsız, güvencesiz çalıştırılırken, harabe yıkık dökük evlerde yüzlerce lira vererek yaşamaya çalışıyor. Kamu kurumlarının yeterli söylem geliştirmemesinden dolayı artan işsizliğin, düşen maaşların ve yüksek kiraların sebebi mülteciler olarak görülüyor".

'MÜLTECİLERLE DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Barış içinde insani yaşam koşullarının sağlanması gerektiğini dile getiren Meclis şu sözlerle 1 Mayıs'a çağrı yaptı "Bu yüzden mültecilik hakkının tanınmasını, birlikte yaşıyorsak, karşılıklı entegrasyonun sağlanması için çalışmalar yapılmasını istiyoruz. Mültecilerin barınma, sağlık, eğitim ve çalışma koşulları düzeltilmelidir. 1 Mayıs'ta da mülteci dostlarımızla birlikte bu taleplerimizi dile getireceğiz. Tüm halkımızı mültecilerle dayanışmaya, kortejimizde buluşmaya çağırıyoruz"