Çalışma hayatının en tartışmalı konuları olan kıdem tazminatı, taşeronluk ve esnek çalışma bir başka bahara kaldı.

Bürokratlar şu anda 3 alanda da çalışmaların sürdüğünü belirtirken; yasaların seçim öncesi çıkması içinse çok umutlu olmadıklarının altını çiziyor. Seçim öncesi ancak işçi ve işverenin uzlaşması durumunda bu 3 düzenlemenin gündeme gelebileceği, bunun da şu anda imkansız olduğu belirtiliyor. Kıdem tazminatında fon düzenlemesi ve taşeronluğun tüm alanlarda uygulanabilmesi çalışan kesimlerin tepkisini çekiyor. 

Çalışma hayatının uzun süredir tartışmalı konuları olan kıdem tazminatı, esnek çalışma ve alt işverenlik konusunda bir süredir çalışmaların hızı yavaşlatılmış durumda. 

Alt işverenlik konusunda haziran ayı içinde taraflara bir sunum yapılırken; kıdem tazminatı ise bir süredir gündeme getirilmiyor. Geçen günlerde Meclis’ten geçen ve Kalkınma Bakanlığı’nın hazırladığı 10. kalkınma planında ise, söz konusu düzenlemeler için “uzlaşı” aranacağı vurgusu yapıldı.

Planda, esnek çalışma, kıdem tazminatı, alt işverenlik, sosyal diyalog, aktif ve pasif işgücü programları gibi alanlarda sosyal taraflarla birlikte uzlaşıyla ilerleme kaydedilmesi gerekmektedir” denildi. Diyalog çerçevesinde bireysel hesaba dayanan bir kıdem tazminatı sisteminin kurulacağı belirtilen planda, “Alt işverenlik uygulaması işçi haklarını dikkate alacak şekilde gözden geçirilecektir. AB normları çerçevesinde özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi uygulamaları yaygınlaştırılacaktır” denildi.

Yeni yasama yılına bırakılan düzenlemelerle ilgili olarak işçi ve işverenin birçok görüş ayrılığı bulunduğunu belirten bürokratlar “Bir uzlaşı olması durumunda gelişme olabilir ama uzun yıllardır tartışılan ve uzlaşılamayan konulardan bahsediyoruz” ifadelerinde bulunuyor. Sendikalar ve toplu sözleşme yasası gibi kritik bazı yasaların çıkarıldığını belirten bürokratlar, “En azından o düzenlemeleri yapabildik” dedi.

Kıdem tazminatı için getirilmek istenen sistem, Türk-İş’in kırmızı çizgisi niteliğinde. Türk-İş, işçilerin kazanılmış haklarından geriye dönüş niteliğinde herhangi bir düzenlemede genel greve gideceğini açıklamıştı. Alt işverenlikle ilgili düzenlemede de taşeronluğun tüm alanlara genişletilmek istenmesi işçinin tepkisini çekiyor. (Radikal)