Çalıştıkları fabrikayı işgal ederek patronsuz üretime geçen ve kooperatif oluşturmayı hedefleyen Kazova Tekstil işçileri, ürettikleri ürünleri bugün bir defile ile tanıtmaya hazırlanıyor.

İşçiler, “Patronsuz çalışmak çok güzel” diyor.

PATRONSUZ DA OLUYORMUŞ MEĞER

İşverenleri tarafından 31 Ocak’ta izne çıkarıldıkları söylenerek işten çıkarılan Kazova Tekstil işçileri, gasp edilen hakları için fabrika önünde aylarca direndi. 2 Ağustos’ta fabrikayı işgal eden işçiler, aylarca sürdürdükleri direnişlerine farklı bir boyut kazandırdı.

Fabrikaya el koymaları sonrası depoda kalan numune kazakları Abbasağa Forumu’nda satan işçiler, kazandıkları paralarla arızalı olan üretim makinelerini tamir ederek üretime başladı. Şu anda sadece 3 makine ile üretim yapabilen işçiler, üretimi daha da büyüterek bir kooperatif oluşturmayı amaçlıyor.

İşçilerden Bülent Ünal, direnişte 12 işçinin yer aldığını belirterek, 3 işçinin üretim yaptığını, geri kalanların ise satış ağını oluşturmak gibi diğer kollarda görev aldığını belirtti.

'HEDEF KOOPERATİF'


Ünal, üretim sürecini ise, “Yarım kalmış numune ürünler vardı. Makinelerin hepsi bozuktu. Biz o kazakları Abbasağa Forumu’nda satmaya başladık. O süreçten beri kendimizi bilfiil üretimde görüyoruz. Makineler o kadar kullanılmaz hale getirilmiş ki örneğin motor lazım alıyoruz, ama başka bir sorun daha çıkıyor. Şu an tam anlamıyla çalışma kapasitemiz hala yok” diyerek anlattı.

'KALİTELİ KAZAK SUNACAĞIZ'

Hedeflerinin kooperatif oluşturmak olduğunu anlatan Ünal, “Kooperatifin sosyal anlamda bir mesajı da var. Biz kapitalizme karşı alternatif ekonomik sistemin kooperatif olduğunu düşünüyoruz. Kooperatiflerin yayılmasından yanayız” değerlendirmesinde bulundu. Ünal, “Bizim ürettiğimiz kazaklar büyük firmalarda çok çok yüksek fiyatlara satılıyordu. Halkımız iyi kazağı, kaliteli kazağı giyemiyordu. Biz diyoruz ki, biz halkımıza kaliteli kazağı uygun fiyata verebiliriz.”

'PATRONLARA, ASALAKLARA İHTİYACIMIZ YOK'

28 Eylül Cumartesi günü ise fabrika önünde bir defile ile üretimlerini tanıtacaklarını belirten Ünal, “Sanatçı dostlarımız katılacak. Barboros Şansal aramızda olamayacak, ama desteği var. Pelin Batu, Nilüfer Açıkalın, Deniz Türkali, Nejat Yavaşoğulları, Grup Yorum, Pınar Aydınlar bizle olacak” dedi.

Ünal, “Biz de 7 ay önce hayata böyle bakmıyorduk. Artık şunu biliyoruz üretirken doğru düzgün insani yaşayabiliriz. Bu mümkün. Bizim patronlara, asalaklara ihtiyacımız yok. Yeter ki birlik olalım, mücadele edelim” diyerek, diğer işçileri de mücadeleye çağırdı. (Özgür Gündem)