İşçi konfederasyonlarının, 1 Mayıs Tertip Komitesi'ndeki temsilcileri ile bağlı sendikaların üyeleri, 1 Mayıs 1977 katliamında öldürülen 37 kişi ile 1 Mayıs 1989'da katledilen Mehmet Akif Dalcı için anma yürüyüşü gerçekleştirdi.

 

İstanbul- Harbiye'de toplanan grup, ellerinde kırmızı karanfillerle, ''1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür'', ''Yaşasın 1 Mayıs'' ve ''1 Mayıs'ta 1 Mayıs alanındayız'' sloganları eşliğinde Taksim Kazancı Yokuşu'na kadar yürüdü.

 

Burada grup adına bir basın açıklaması yapan DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, 1 Mayıs'ın emeğin bayramı ve tatil olarak ilan edildiğini, bu kazanımın sağlanmasında tüm emeği geçen kurumları ve mücadeleyi saygıyla selamladıklarını belirtti.

 

Serdaroğlu, 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenleri andıklarını, bunun aynı zamanda 12 Eylül askeri darbesine giden yolda en büyük dönemeç olan 1 Mayıs 1977 katliamını unutturmamak anlamına geldiğini kaydederek, ''1 Mayıs 1977 suçluları açığa çıkarılıp, yargılanmalılar. Söz veriyoruz ki, bunun peşini bırakmayacağız'' dedi.

 

1 Mayıs 2012 kutlamalarının, emeğin kazanılmış haklarına yönelik yeni saldırıların gündeme geldiği bir dönemde yapıldığını ifade eden Serdaroğlu, ''Bir yanda kıdem tazminatının kademeli olarak kaldırılması, özel istihdam bürolarının kölelik büroları haline getirilmesi, bölgesel asgari ücret uygulaması ile asgari ücretin düşürülmesi, taşeronluğun, esnekliğin güvencesiz ve kuralsız çalışmanın ulusal istihdam stratejisi adı altında yaygınlaştırılması hesapları yapılırken, diğer yandan grev yasaklarında ısrar eden, işçi sınıfının önüne konulan barajları koruyan, yasakçı bir sendikalar yasası bizlere dayatılmaktadır'' şeklinde konuştu.

 

Baskı, zulüm, saldırı ve savaş tehdidi altında susmayacaklarını dile getiren Serdaroğlu, ''1 Mayıs gösterilerinde dünyanın en büyük işçi-emekçi korosunu oluşturacağız. Baskılara-sömürüye-savaş kışkırtıcılığına karşı aynı anda bir dakika süreyle 'Faşizme karşı omuz omuza' sloganları atacağız. Türkiye çapında 2 milyonu aşkın emekçiyi alanlara taşıyarak, türkülerimizle, bayraklarımızla, bağımsızlık, özgürlük, eşitlik, kardeşlik, barış ve demokrasi taleplerimizi dile getirerek, 1 Mayıs'ı kutlayacağız'' dedi.

Daha sonra ölenler için saygı duruşunda bulunan grup, ellerindeki karanfilleri Kazancı Yokuşu'nun başladığı noktaya bıraktı. İstiklal Caddesi'nden Şişhane'ye doğru yürüyüşe geçen grup, çeşitli sloganlar atarak vatandaşlara bildiri dağıttı.

 

Şişhane'de de 1989 yılında katledilen Mehmet Akif Dalcı adına saygı duruşunda bulunuldu. Buraya da karanfiller bırakan grup, daha sonra dağıldı.

 

VALİ'DEN "1 MAYIS" UYARISI

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, olumsuz bir durumun yaşanması halinde bir daha Taksim'de kutlamaya izin verilmeyeceğini söyledi.

 

Geçen yıl Cumhuriyet Anıtı'nda yapılanları hatırlatan Vali Mutlu, özel önlem alınacağını, milli ve manevi değerlere hakaret edilmesine izin verilmeyeceğini söyledi.

 

1 MAYIS BARİYERLERİ TAKSİM’DE

Taksim'de gerçekleştirilecek 1 Mayıs kutlamaları öncesi güvenlik bariyerleri meydana getirildi.

 

TAKSİM'E 3 KOLDAN YÜRÜNECEK

Taksim'deki kutlamaların programı da belirlendi. Alınan bilgiye göre, kutlamalar için 3 koldan yürüyüş yapılacak. Güzergahlar şöyle:

 

Gümüşsuyu kolu: TTB, TMMOB, TKP, Halkevleri

Tarlabaşı kolu: KESK, Halkların Demokratik Kongresi ve ÖDP.

Şişli sol kol: DİSK, Devrimci 1 Mayıs Platformu

Şişli sağ kol: Sendikal Güç Birliği Platformu, Şişli kolundan yürüyen bazı HDK'lilerin korteji, DHF, BDSP, Mücadele Birliği, Alınteri.

 

Şişli kolundan yürüyecek olan sendika ve örgütler, saat 09.30'da Ender Mağazası önünde toplanacak. Şişli kolundan yürüyen HDK'liler ise saat 09.30'da Şişli Cami Meydanı'nda toplanarak Taksim Meydanı'nda yürüyecek.

 

ENTERNASYONAL MARŞI İLE BAŞLAYACAK

Her üç koldan da yürüyüş saat 10.00'da başlayacak. Miting programı ise bütün kortejler alana girdikten sonra başlatılacak. İlk olarak Enternasyonal Marşı okunacak.

 

ÇOK DİLLİ 1 MAYIS

Geçen yıl ilk defa Kürtçe ve Türkçe olarak iki dilli kutlanan 1 Mayıs, bu yıl çok dilli olarak kutlanacak. Bu coğrafyada yaşayan farklı ulusal kimlikleri temsilen birer kişi, kürsüden kendi dillerinde "Yaşasın 1 Mayıs" diyerek çok dilli selamlama yapacak.

Mitingde DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Sendikal Güç Birliği Platformu adına konuşmalar yapılacak. Direnişçi işçiler adına bir konuşma yapılmasının ardından, devrimci, ilerici, sosyalist kuvvetler adına Kürtçe ve Türkçe olarak 1 Mayıs bildirisi okunacak.

 

'77 KATLİAMINA İLİŞKİN DEV PANKART

42 emekçinin yaşamını yitirdiği 1 Mayıs 1977 katliamı, bu yılki 1 Mayıs'ın temel gündemlerinden olacak. Özellikle DİSK'in '77 Katliamı'nın aydınlatılması talebine vurgu yapması bekleniyor.

 

Alana da "77 katliamının faillerinin yargılanması" talepli dev bir pankart asılacak. Pankart, 1 Mayıs 1977'deki gibi, yine AKM önünde olacak.

 

Mitingde Grup Yorum, Kardeş Türküler ve Koma Amed sahne alacak.