4+4+4 eğitim sistemine karşı basın açıklaması yaptıkları için yargılanan 11 Eğitim-Sen ve KESK üyesinin duruşması görüldü. Duruşma öncesinde yapılan basın açıklamasında, söz konusu davanın hukuksuzluğu vurgulandı.

Geçtiğimiz Haziran ayında Milli Eğitim İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan 11 Eğitim-Sen ve KESK üyesi, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Kanunu’na muhalefet suçlaması ile hakim karşısına çıktı. Yargılamadan önce yapılan basın açıklamasında, davanın hukuksuzluğuna dikkat çekildi.

Adliye önünde yapılan basın açıklamasına, Eğitim-Sen, KESK, Emek Partisi ve Cumhuriyet Partisi İl Başkanlığı üyeleri katıldı. Basın açıklamasının sözcülüğünü yapan Eğitim-Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, sadece basın açıklaması yapılan bir olayda, Toplantı ve Gösteri Kanunu’na muhalefet suçlaması yapılmasının hukuksuz olduğunu vurguladı. Genel Sekreter Bozgeyik şunları söyledi:

“DAVA OTORİTER, BASKICI AKP İKTİDARININ GÖSTERGESİ”

“Bu dava otoriter, baskıcı AKP iktidarının göstergesidir. Basın açıklamaları yasaya tabirdir ve miting gibi değildir. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bu hakkını kullanabilir. O nedenle bu dava tamamen hukuksuzdur ve bireyleri yıldırmaya yönelik bir davadır. Eğitim-Sen’in mücadelesini bu tür davalarla sindireceklerini düşünenler süreci yanlış algıladıklarını anlayacaklardır.”

Bozgeyik, öğrenci evleri ve YÖK’ün disiplin yönetmeliğinin değişmesini de, hükümetin özgürlükleri kısıtlayıcı yönetim anlayışının göstergesi olarak değerlendirdi. Genel Sekreter Bozgeyik, 23 Kasım’da Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı önünde, tüm Türkiye’den öğrenci velileri, atanamayan öğretmenler, sendikalar ve STK’ların katılacağı bir miting düzenleneceğini sözlerine ekledi.

Ardından, 8’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Orhan Karakaya, Sedat Ünsal, Yakup Aslandoğan, İsmet Gümüşoluk, Ümit Kartal, Rüstem Gümüş, Sinan Daşkın, Ali Yıldırım, Özdal Yıldırım, Veli Şahin ve İsmail Ulusoy’un ifadeleri dinlendi. Dava, belgelerin eksikliği nedeniyle ileriki bir tarihe ertelendi. (Selma Kara / Demokrat Haber Kayseri)