1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak istedikleri için yargılanan DİSK, KESK, TTB ve TMMOB yöneticilerinin davası Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde başladı. Dava öncesi adliye önünde bir araya gelen  partiler, demokratik kitle örgütleri, kurumlar asıl suçun Taksim’i yasaklamak olduğuna dikkat çekti.

Kurumlar adına ortak açıklamayı yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, padişahın ferman yazdığını o fermanın bugün kendilerini Çağlayan Adliyesi'ne çağırdığını ve bu fermanı yırtmak için buraya geldiklerini belirtti.

Meslek örgütleri yöneticilerinin, 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmekten yargılandığını belirten Beko, “Oysa 1 Mayıs'ta Taksim'i yasaklamak suçtur! Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlamanın hakkımız olduğunu teslim eden çok sayıda ulusal ve uluslararası mahkeme kararı mevcuttur” dedi.

Evrensel’de yer alan habere göre mahkemelerin, 1 Mayıs'ta Taksim'e yıllardır yapılan çağrılarla ilgili defalarca beraat ve takipsizlik kararları verdiğini hatırlatan Beko şunları kaydetti:

“Verilen mücadeleler sonucu 2010, 2011 ve 2012'de Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarına herhangi bir saldırı olmamış, emeğin birlik-mücadele ve dayanışması bu alanda yüz binlerle, coşku içinde, şarkılarla türkülerle kutlanmıştır.Bu durum iktidarı rahatsız etmiş ve 2012'deki devasa kutlamanın ardından 2013'te saldırılar başlamıştır. AKP hükümeti tüm mahkeme kararlarına ve üç yıl boyunca hiçbir olumsuz durum yaşanmamasına rağmen 1 Mayıs'ta Taksim'i yasaklayarak suç işlemiştir. İşte bu nedenle fermanın çağırdığı zamanda, çağırdığı yerdeyiz. Bizler bu fermana karşı kendimizi değil davamızı savunmak için buradayız. Bu fermana karşı savunma yapmaya değil milyonlarca işçi ve emekçi adına bu fermanı yargılamaya geldik.”