Kadınlardan oluşan Mor Liste ile DİSK Genel İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube olağanüstü seçimine giriyor.

Mor Liste Sözcüsü Nazan Gevher Çam Ay’ın açıklaması şöyle:

Her gün emeğimizle hayata değer katan işçi kadınlarız... Bazen belediye etkinliklerinde, bazen çöp arabasının direksiyonunda, bazen parklarda sokaklarda, bazen masa başında vatandaşlara hizmet ederken görürsünüz bizi.

Dünya nüfusunun yarısıyız… Sendikanın yarısıyız... Buna rağmen yok sayılıyoruz. Temsil edilmek hakkımız. Çünkü varız, buradayız, kadınız, LGBTİ+’yiz, işçiyiz, emekçiyiz, sendikalıyız. Emeğimizin karşılığını görmek için eşitlik temelinde bir arada mücadele etmek istiyoruz. Eylemlerde de varız, Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde de... Ama sendikanın karar alma süreçlerinde yokuz. Şubenin tüm yöneticileri erkek, Genel Merkezin yöneticileri erkek. Bu suskunluğu devam ettirirsek hiç bir zaman var olamayacağız.

Türkiye’de sendikal mücadele her zaman bedeli olan ve bedeli ödetilen bir mücadeleydi. Bu bedeli hayatın yükünü birlikte omuzlayan kadınlar ve erkekler birlikte ödediler. Bu bedeli birlikte ödememize rağmen sendikalarda emeğimiz görmezden gelindi ve değersizleştirildi. Biliyoruz ki emek mücadelesi tarihinde, insanlığın eşitlik ve özgürlük mücadelesinde kadınlar hep en önde oldu. Ama temsil mekanizmalarında hep en sona bırakıldılar.

Ne İstiyoruz?

Kadın-erkek eşitsizliği, ne yazık ki bugün Türkiye’de sadece siyasetin değil sendikal örgütlenmelerin de bir gerçeği. Artık bu eşitsizliğe son vermek istiyoruz. Bundan böyle kadınların emek mücadelesinde süs gibi görülmesini, sembolik konumlara razı edilmesini kabul etmeyeceğiz. Omuz omuza çalışıyorsak omuz omuza yöneteceğiz.

Kapalı kapılar ardında delege pazarlıkları ile yürütülen sendika siyasetini kabul etmiyoruz. Delege aracılığı yüzünden işçi ve sendika arasında neredeyse kopan örgütlülük bağı doğrudan temsil ile yeniden tesis edilmelidir. Genel kurullarda işçiler fikir beyan etmeli ve oy kullanmalıdır.

Ne yapacağız?

Sendikayı eşitlik ve çoğulculuk temelinde yöneteceğiz.

Listenin kadınlardan oluşması kadın egemenliği veya üstünlüğü anlamına gelmiyor. Kadınlardan oluşan bu liste, tamamı erkeklerin egemenliğinde olan koca bir sistemdeki eşitsizliğe dikkat çekmeyi ve eşitliğin sağlanmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu bir başlangıç, sadece başlangıç, küçük bir adım…

Lütuf değil hak ettiğimiz alanı istiyoruz, yani yarısını.