İzmir Konak Belediye Başkanı CHP’li Hakan Tartan’ın “sendikalı ve iş güvenceli çalışacaksınız” sözünü tutmaması üzerine direnişe başlayan işçilerin direnişi 40. gününde.

Konak Belediyesi önünde direnen işçiler dün öğle saatlerinde, sloganlar atarak belediye başkanı Tartan’ı verdiği sözleri yerine getirmeye çağırdı.

Eyleme, CHP il binası önünde tek başına direnen Buca Belediye işçisi Batıgül Tunç da katıldı. Eylemde konuşmalar da yapan işçiler, seçim süreci geldiğini belirterek, “Artık semtlerde de olacağız. Seçim çalışması karşısında hep karşılarına çıkacağız” dediler.

DÜNYA İŞÇİNİN OLDU

Konak Belediyesi önünde sendikalı ve güvenceli iş taleplerinin kabul edilmesi için 40 gündür eylem yapan Konak Belediyesi taşeron işçileri, direnişlerinin 40. gününde Basmane Meydanı’ndaki Dünya Anıtı’na kendilerini zincirledi. Eylem yapan ve onları destekleyen 7 kişi gözaltına alındı.

Öğle saatlerinde Konak Belediyesi’nin kapısı önünde toplanan işçiler, belediye yetkilileri ile görüşmek istediklerini belirterek belediye kapısı önünde beklemeye başladılar. Kendilerine muhatap bulamamaları halinde belediyeye girip başkanı odasında bekleyeceklerini söyleyen işçilere engel olununca işçiler slogan atmaya başladı.

“Sendika hakkımız, söke söke alırız", "İşçiler burada, artistler nerede", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Gemileri yaktık, geri dönüş yok", "Ölmek var, dönmek yok” gibi sloganlar atan işçiler, çevik kuvvet tarafından barikat kurularak abluka altına alındı.

Bu sırada abluka dışında kalan işçilerden 4’ü, Basmane Meydanı’nda bulunan Dünya Anıtı’na çıkarak, “Emeğimiz için, onurumuz için taşerona hayır” pankartı astıktan sonra kendilerini anıta zincirlediler.  Polisin şaşkınlıkla izlediği eylem sırasında işçilere destek veren yurttaşlardan bazıları yolda slogan atmaya başlayınca trafik akışı durdu.

Basmane Meydanı’nda hareketlilik artarken, işçilerin nasıl indirileceği sorun oldu. Havuzu geçemeyen polis, çözümü itfaiye çağırmakta buldu. 2 saati aşkın süren zincirleme eylemi, itfaiye aracının gelmesi ve aracın merdivenleri ile anıta ulaşılarak işçilerin zincirleri kesilmesiyle sone erdirildi. Tek tek itfaiye merdiveni ile indirilen işçiler gözaltına alındı.  

Bütün bunlar yaşanırken belediye önünde abluka altında tutulan işçiler halaylar ve sloganlar ile arkadaşlarının eylemini sahiplendi.

YURTSUZ.NET / ETHA