İZMİR'de geçen hafta Konak Meydanı’nda 4+4+4 eğitim sistemini protesto ederken polisin cop, kalkan, gaz, boyalı suyla müdahalesine uğradıklarını belirten KESK üyeleri ve yöneticileri, sorumlular hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

 

Bayraklı Adliyesi önünde toplanan grup adına açıklama yapan BES İzmir Şube Başkanı ve KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ramis Sağlam, 27 Mart’ta, Ankara’ya gidişlerinin engellendiğini, otobüslerine el konulduğunu, bir gün sonra da Konak Meydanı’nda gaz bombası, tazyikli ve boyalı suyla kendilerine müdahale edildiğini, olaylar sırasında birçok sendika üyesinin yaralandığını belirtti.

 

Sağlam, “İçişleri Bakanlığı’nca hukuken yok hükmünde olan bir genelge yayınlanarak Ankara’da yapılacak olan kitlesel basın açıklaması yasaklanmıştır. Bu yasaklama, gerekçe gösterilerek, 27 Mart’ta çeşitli illerden Ankara’ya gidecek otobüsler, polis tarafından engellenmiş, alıkonulmuştur. Bu şekilde Ankara’ya gidişler keyfi olarak engellenmiştir. Bir gün sonra, İzmir Büyükşehir Belediyesi civarında toplanan konfederasyonumuza bağlı sendikalara üye kamu görevlileri ile onlara destek olmak üzere gelen çeşitli kurumlara mensup vatandaşlar, toplu halde açıklamanın yapılacağı alana gitmiştir. Buna rağmen, İzmir Emniyet Müdürlüğü tarafından Büyükşehir Belediyesine çıkan yolun girişi demir bariyerler, çevik kuvvet polisleri ve TOMA araçları ile kapatılarak topluluğun, Büyükşehir Belediyesi önüne gidişi engellenmiştir. Bu engellemelerin antidemokratik ve hukuka aykırı olduğu belirtilerek, engellerin kaldırılmasını ve demokratik hakların, özellikle ifade özgürlüğünün kullanılmasının sağlanmasını talep eden kamu emekçilerine emniyet güçleri tarafından cop ve kalkanlarla saldırılmıştır” dedi.

Sağlam, müdahale sırasında birçok sendika üyesinin yaralandığını, kimyasal gazlarla halkın sağlığının tehlikeye atıldığını, görev ve yetkinin kötüye kullanıldığını dile getirdi. Sağlam, “Başta İzmir Valisi olmak üzere kamu görevlileri hakkında gerekli soruşturmanın yapılmasını, haklarında cezalandırılmaları istemiyle kamu davası açılmasına karar verilmesi amacıyla suç duyurusunda bulunuyoruz” dedi.