5 bin işçiyi ilgilendiren İZENERJİ işçilerinin toplu sözleşmesi anlaşma sağlanamaması üzerine arabulucuya gidecek. İzmir Büyükşehir’in yüzde 17,5’luk teklifi de kabul görmedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ Şirketi ile işyerinde örgütlü DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube arasındaki yedinci dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yine anlaşma sağlanamadı. Dün gerçekleşen altıncı oturumda da taraflar uzlaşmaya varamadı.

Görüşmelerde şimdiye kadar 35 idari madde geçerken ekonomik maddelerde henüz masada duruyor.

Son oturumda büyükşehir bürokratları zam teklifini arttırdı. Teklif oranı yüzde 10,6’dan 17,6’ya yükseltildi. İşçi yevmiyeleri 100, 102, 104 ve 106 olarak önerildi ancak teklif sendika tarafından kabul görmedi. En düşük işçi yevmiyesi asgari ücrete yapılan zamla birlikte 85’TL’ye çıkarılmıştı. 13 Mayıs’a kadar bir anlaşma imzalanmaz ise uyuşmazlık tutularak arabulucu süreci başlatılacak.

SÖZLEŞME 5 BİNDEN FAZLA İŞÇİYİ KAPSIYOR

Sözleşmeden İzmir Büyükşehir Belediyesinin temizlik, park bahçeler, fen işleri, katı atık, çevre temizliği, makine atölyeleri, İZSU, ESHOT, hastane ve huzurevleri gibi 20 biriminde çalışan 4 binin üzerinde işçi ile KHK ile İzmir Büyükşehir Belediyesinin kadrosuna geçen 800civarında eski taşeron işçi faydalanacak.

İŞÇİLER NE İSTİYOR?

İşyeri temsilciler kurulunda belirlenen taleplere göre, işçiler ilk yıl için günlük en düşük taban ücretinin 125 TL’ye yükseltilmesini, altı ayda bir enflasyon artı yüzde 3 oranında zam yapılmasını, haftalık çalışma saatinin 45’ten 40 saate düşürülmesini talep ediyor. Kıdem tazminatı hesabının 55 günden 60 güne çıkarılmasını da isteyen işçiler ayrıca kıdem zammının 10 liraya yükseltilmesini, gece çalışma ücretinin yüzde 33’ten yüzde 60’a çıkarılmasını talep ediyor.

KHK’Lİ İŞÇİLER ASGARİ ÜCRET ZAMMI TALEP EDİYOR

İşçilerin artış talep ettiği maddeler arasında sorumluluk zammı, prim zamları, aile, çocuk, öğrenim yardımları, öğle yemeği parası, yakacak, ulaşım, gıda, bayram yardımı, yıllık izinler gibi maddeler de bulunuyor. Ayrıca sözleşmeye konulan ek bir madde ile KHK ile geçen

işçilerin asgari ücret zammı ile yüzdelik dilim uygulamasından faydalandırılması da isteniyor. KHK’li işçiler yemek yardımı, yol yardımı, giyim ve koruyucu eşya yardımı, hastalık yardımı, gıda yardımı gibi maddelerin verilmesini de istiyor.

Metehan Ud/ Demokrathaber/ İzmir