Darbe mağdurları, gözaltı ve tutukluluk yıllarını borçlanarak emekli olacaklar. Tazminat almayanların primini ise Hazine yatıracak.

12 Eylül'de hapis yatan darbe mağdurları işkence yıllarını emekliliğe saymak için Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kapısını çaldı.

Kuruma ilk etapta başvuran 14 kişinin tutukluluk yıllarını borçlanma talebi kabul edildi ve emeklilik programına aktarıldı. Gözaltı ve tutukluluk nedeniyle tazminat almayanların borçlanma tutarını ise Hazine karşılayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, "12 Eylül mağdurlarına sağlanan bu hak, darbelerin açtığı sosyal yaraları sarmaya yöneliktir. Korkular, yıldırmalarla mağdur edilen vatandaşlarımızın gecikmiş haklarını alması için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

14 BAŞVURU GELDİ
230 bin kişinin yargılandığı, 30 bin kişinin "sakıncalı" diye işten atıldığı 12 Eylül darbesinin kötü hatıraları bir bir siliniyor. 1980 darbesinde haksız yere cezaevinde yatan, "sakıncalı" diye işinden atılan, okulundan uzaklaştırılan, yaşamı kesintiye uğrayanların demir parmaklıklar ardında kaldıkları süre emekliliklerine sayılıyor. Başvuranlar bu süre için borçlanabiliyor. Torba Yasa ile yapılan düzenleme kapsamında SGK'ya ilk etapta 14 darbe mağduru başvurdu.

DARBE İSTİSNASI!
Mevcut düzenlemelere göre, yasal olarak 'askerlik hariç ve yurtdışı borçlanması' hariç boşlukları saydırmak mümkün değil. O süre miktarında çalışılması zorunlu. Torba Yasa ile yapılan düzenleme, 1980 darbesinde sıkıyönetim mahkemelerinin görev alanına giren suçlar nedeniyle yakalanan veya tutuklananlardan haklarında kovuşturmaya yer olmadığına ve beraatlarına karar verilenlerin gözaltı ve tutuklulukta geçen süreleri borçlanmalarına imkân tanıyor. Böylece cezaevinde yatılan yıllar da çalışılmış sayılıyor. Gözaltına alınmaları ya da tutuklanmaları nedeniyle dava açıp tazminat alanlar için borçlanma tutarı SGK tarafından borcun tebliğ edildiği tarihten itibaren 6 ay içinde kendilerince veya hak sahiplerince ödenecek. Tazminat almamış olanların borçlanma tutarını ise Hazine karşılayacak.

FIRSATI KAÇIRMAYIN
Gözaltı veya tutuklulukta geçen sürelerini borçlanmak isteyenlerin kendileri ya da hak sahipleri tarafından haklarında alınan sıkıyönetim mahkemesi kararlarını Kara Kuvvetleri Adli Müşavirliği'nden temin etmeleri gerekiyor. Ardından da borçlanma başvuru belgesi ile birlikte 25 Ağustos 2011 tarihine kadar bulundukları ildeki sosyal güvenlik il müdürlüğü ya da merkezlerine müracaat etmeleri durumunda bu sürelere ait sigortalılık hizmet borçlanması işlemleri yapılabiliyor.

"GECİKEN HAKLARI VERİYORUZ"
Bakan Dinçer, SABAH'a yaptığı açıklamada, 12 Eylül mağdurlarına sağlanan bu hakkın darbelerin açtığı sosyal yaraları sarmaya yönelik bir adım olduğunu söyledi. Dinçer, "Yıllardır mağdur edilen vatandaşlarımızın gecikmiş haklarını alabilmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Hiçbir siyasi getiri düşünmeden ülkemizin normalleşmesine yönelik uygulamaları bir bir hayata geçiriyoruz" dedi.

RE'SEN EMEKLİLİK
Anayasa Mahkemesi de darbe yönetiminin re'sen emekliye ayırdığı kamu çalışanlarının haksız şekilde işten çıkarıldığına hükmetmişti. Kararda mağdurların haklarının iadesi istendi. Darbenin hemen ardından kimi kamu çalışanları sorgusuz bir şekilde re'sen emekliye ayrılmıştı. Atilla Çimen, Erdem Namık İsmailoğlu, Mustafa Üstüncan, Hüseyin Asçıpınar, Hasan Tahsin Ayvalı, Zafer Ekinci, İsmail Hakkı Güler, Nezih Iğdırlı, Mehmet Cemal Karadaş, Mehmet Sıdık Katıksız, Fehmettin Kaya, Bahri Kotil, Cait Özbek, Ö. Faruk Yıldırım, 12 Eylül 1980 darbesinde gözaltında veya tutuklu geçen sürelerini borçlananlar arasında yer aldı.

GAZETEPORT