İstanbul Sultangazi'deki taş ocağındaki göçükte hayatını kaybeden işçi Sülmeyman Akay, facia gününün sabahında cep telefonuyla 'burada kaza olur' diye çalıştığı ocağın görüntüsünü çekmiş. 

İstanbul Sultangazi’de faaliyet gösteren Has Beton adlı taş ocağında, geçen 29 Haziran’da meydana gelen toprak kaymasında kepçe operatörü Süleyman Akay ve kamyon şoförü Erdem Çelikmen tonlarca balçığın altında kalarak hayatını kaybetmişti.

İsmail Saymaz'ın Radikal'de yer alan haberine göre olay yeri incelemesinde; ocağın içerisinden çıkarılan balçığın yüzeydeki bir alana döküldüğü ve etrafına kuru toprakla bent yapıldığı fakat yağışlarla beraber heyelanın oluştuğu ve bu sırada ocakta çalışan iki işçinin toprak yığını altında kaldığı saptanmıştı.

Akay’ın ölümüne ilişkin Adli Tıp Kurumu’nun hazırladığı otopsi raporu soruşturma dosyasına girdi. Raporda, Akay’ın "göçük altında kalmaya bağlı mekanik afiksi (nefes alamama) sonucu” öldüğü ifade edildi.

Kazadan sonra polise ifade vermeyip telefonunu kapatan taş ocağı sahibi Hızır Kaptan, mesul müdür Nurettin Bardak ve formen Necdet Türen ‘adli kontrol’ kararıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Bilirkişi raporunda işveren Hızır Kaptan ve üç yöneticisi ile soruşturma kapsamında yer almayan MİGEM ve İSKİ yetkililerinin asli kusurlu olduğu tespit edilmişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu, mayıs ayında gelen ihbar üzerine ‘Has Beton’u haziran ayının teftiş programı kapsamına aldığı halde, iddiaya göre, seçim dönemi olduğu gerekçesiyle teftiş etmemiş, bu süreçte iş kazası meydana gelmişti.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in soru önergesi üzerine bu ocakta kazadan sonra yapılan teftişte 23 eksikliğin tespit edildiği, bunun üzerine hem kapatma hem idari para cezası verildiği belirlendi. Ocakta 2007’de 11, 2008’de 7 ve 2011’de 13 noksanlık görüldüğü halde para cezası ve ihtarla yetinildiği anlaşıldı.