MUĞLA’nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Yalıkavak Beldesi’ndeki 22 lüks villanın inşaatında çalışan 170 işçi ile malzeme veren 17 işyeri sahibi, 4 aydır paralarını alamadıkları gerekçesiyle protesto gösterisi yaptı.

İşçiler, üzerinde 'Açız' yazılı kefen giydi, şantiyenin idare binası önüne siyah çelenk bırakıp, şirket bayrağını indirdi. Müteahhit Mahmut Mirzoğlu, kendilerinin gerekli ödemeyi taşeron firmaya yaptıklarını ileri sürüp, "İşçiler paralarını alamadıysa bu bizim değil, onların sorunu" dedi.

Efe Toplu Konut Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Yalıkacak Beldesi, Gökçebel Mevkii’nde, 4 ay önce 22 lüks villa yapmak için inşaat çalışmalarına başladı. Ancak geçen 17 Ocak’ta, inşaatta çalışan 170 işçi, 4 aydır almadıkları birikmiş toplam 500 bin TL’yi bulan ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle işi durdurdu. Şantiyede eylem yapan işçiler, ailelerine para gönderemediklerini, çevre inşaatlardaki arkadaşlarının yardımıyla geçimlerini sağlayabildiklerini ileri sürüp, eylem yaptı. Ancak dertlerini anlatacak bir şirket yetkilisi bulamadıklarını ileri süren işçiler, umutla bekleyişlerini sürdürdü. İşçiler bugün, inşaata malzeme tedarik ettikleri ancak paralarını alamadıklarını ileri süren 17 işyeri sahibi ile birlikte, üzerinde 'Açız' yazılı temsili kefen giyip, şantiye binasında toplandı. 'İleri demokrasi ileri sömürü', 'İnsan mıyız köle mi?', 'Emekçiyiz, haklıyız kazanacağız', 'Bu şantiye mezarımız olmasın', 'Aç insan geceleri uyuyamaz ya siz', 'Yetmez ama sigortasızız' yazılı dövizler taşıyan işçiler, idare binası önüne siyah çelenk bırakıp, şirket bayrağını indirdi. Eyleme, Bodrum Yurttaş İnsiyatifi sözcüsü Ayhan Karahan da işçilere destek verdi.

'AÇLIK GREVİ YAPACAĞIZ'

İşçiler adına konuşan Melen Kaptan, "Üç gün içerisinde paramız ödenmez ise açlık grevine başlayacağız. Toplam 500 bin TL alacağımız var. Bugüne kadar sadece bayram harçlığı olarak 50 TL, ödeme yapıldı. Onun dışında tek kuruş almadığımız gibi şantiyede açlığa ve ölüme terk edildik. Bir çok arkadaşımız naylon çadırlarda kalmaktan hastalandı. Deniz suyu ile yıkanarak, temizleniyoruz. Yaptığımız villalar milyon dolarlara satılıyor. Ancak, biz paramızı alamıyoruz. bu nasıl iş anlamış değiliz. Paramızı almadan gitmeyiz. Gerekirse şantiye mezarımız olsun" dedi.

İnşaata malzeme veren Özgür Ahşap ve Mobilya Limited Şirketi yöneticisi Adnan Sağın ise "Müteahhit, önemli yetkililerin isimlerini kullanarak TOKİ'ye iş yaptığını belirterek esnaftan malzeme toplayıp çek kesti, güvendik. Ben de 200 bin TL’lik mobilya verdim. Ancak, aldığımız çekler karşılıksız çıkınca savcılığa ve jandarmaya suç duyurusunda bulundum" dedi.

MÜTEAHHİT ÖLÜMLE TEHDİT ETTİ İDDİASI

CHP Bodrum İlçe Başkanı Durmuş Ali Öztürk de Yalıkavak Belde Teşkilatı’nda basın toplantısı düzenleyerek işçilere destek verdi. Öztürk, müteahhit ile taşeron firma arasındaki anlaşmazlık nedeniyle işçilerin mağdur edildiğini ileri sürüp, "Konuyu yargıya taşıyacağımızı söylediğim müteahhit Mirzoğlu tarafından ölümle tehdit edildim. İşçilerin paralarını ödemeyen kişilere pabuç bırakmayız. işçilerin haklarının aramak için avukatımız aracılığıyla hukuk mücadelesi başlatacağız" diye konuştu.

'MAĞDUR OLAN ASIL BENİM'

Müteahhit Mirzoğlu ise, suçlamaları kabul etmeyerek, şunları söyledi:

"30 yıllık şirketiz. Geçmişimizde hiçbir leke yok. Villa inşaatı için ihale yaptık. İhaleyi kazanan taşeron firmaya bugüne kadar 730 bin TL ödedik. 15 Şubat'ta yeniden hak edişini ödeyeceğiz. Çünkü sözleşmemiz böyle. Taşeron firma, alt taşeron firmalar ile çalışmış ve paralarını ödememişse bu bizim değil onların sorunu. Asıl mağdur biziz, çünkü sezona yetiştirip satmayı düşündüğümüz milyon dolarlık villaların inşaatı durdu. Ayrıca, kimseyi tehdit etmediğim gibi, siyasilerin adını da kullanmadım."