Bir süredir koronavirüs tedbirlerinden mahrum bırakıldıkları için zorunlu olmayan işler dışında sahadan çekilme çağrısı yapan enerji işçileri bir kez daha acil olarak belirttikleri taleplerin hayata geçirilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile İSKİ ve İGDAŞ yöneticilerine seslendi.  

Sokağa çıkma yasaklarında dahi abonelerin saatlerini okuyan işçiler her gün yüzlerce İstanbullu’nun faturalarını ödeyemediği için aboneliklerine son verdiklerini söyledi.  

DİSK Enerj- Sen üyesi işçiler sendika Genel Merkez binasında yaptıkları açıklamada pandemi koşullarında elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerine son verildiğini ve bunun halk sağlığı için tehdit oluşturduğunu dile getirdi.  

İşçiler, İBB’nin kamuyu gözeterek hareket etmesi gerektiğini söyleyen DİSK Enerji- Sen yöneticilere sadece bir gün sahada beraber çalışmalarını teklif etti.  

‘VAKA SAYISI ARTMAYA DEVAM EDİYOR’ 

DİSK Enerji- Sen adına konuşan Genel Başkan Süleyman Keskin, salgının ikinci dalgası ile birlikte Coronavirus tedbirlerinin alınması gerektiği çağrısını defalarca yaptıklarını hatırlattı.  

Tedbirlerin alındığı nisan ayında vaka sayılarının az olduğunu fakat tedbirin alınmadığı yeni kapanma döneminde her çalışma biriminde onlarca vakanın çıktığını kaydeden Keskin, “Gelin, acil işler dışında tüm işçileri sahadan çekelim. İstanbul halkının ve çalışan 2 binin üzerindeki işçi arkadaşlarımızın sağlığını hep birlikte koruyalım’ dedik. Yine bu talebimiz; İSKİ, İGDAŞ VE İBB yöneticileri tarafından hiçe sayıldı. Vaka sayısı maalesef artmaya devam ediyor. Yine Salgınla Mücadele Komiteleri tarafından oluşturduğumuz işçilerin acil, ertelenemez talepleri kayıttan geçirip, yöneticilere teslim ettik. Ama maalesef yöneticilerimiz işçilerin sağlığı söz konusu olunca kurumlarına giren üç kuruş paranın hesabını yaparken taleplerimiz karşısında kör, sağır ve dilsizi oynuyor” dedi. 

‘PANDEMİ KOŞULLARINDA HER GÜN BİNLERCE ABONENİN SUYU VE DOĞALGAZI KESİLMEKTE’ 

Taleplerinde ısrarcı olacaklarını vurgulayan Keskin, “Çok mu zor? Pandemi koşullarında sefalet ücretine mahkûm olan binlerce abonenin her gün elektriği, suyu, doğalgazı kesilmekte. Evet, özel şirketler bunu kar amacıyla yapmakta ama İBB kamu hizmeti üretmekle mükellef olan, İstanbul halkının sorunlarına çözüm üretmek için seçilmiş bir yönetim ve burada da dönüp kar mantığını bir tarafa bırakıp İstanbul halkının sorun ve sıkıntılarına çözüm üretmesi gerektiğini unutup binlerce abonenin suyu ve doğalgazı maalesef kesilmekte. Bunun bir an önce kaldırılmasını istiyoruz. İkincisi işçi arkadaşlarımızın acil işler dışında bir an önce sahadan çekilmesi gerekiyor" şeklinde çağrıda bulundu. 

‘GELİN İŞÇİLERLE BİRLİKTE TAM GÜN SAHADA ÇALIŞIN’ 

Sokağa çıkma yasaklarının olduğu hafta sonlarında da çalıştıklarını belirten Keskin işçilerin vaka olup olmadığını bilmediği konutlara girip çıktığını hatırlatarak İBB yöneticilerine bir gün boyunca birlikte çalışıp, empati kurmalarını istedi. 

DİSK Enerji- Sen adına konuşan Genel Başkan Süleyman Keskin’in açıklaması şöyle: 

 “Bize her gün çalış emri veren yöneticilerimiz sahada 600 abonenin kapısına gideceksiniz. Koronavirüs var mı, karantinadalar mı bilmeden okuyacaksınız, İstanbul halkının suyunu keseceksiniz diyen yöneticilerimize bir çağrımız var. Gelin bir gün o emri verdiğiniz işçilerle birlikte tam gün sahada çalışın. Sabahları balık istifi olan o otobüslere işçilerle birlikte binin. Gelin, yemek yeri bulamayalım. Aldığımız ekmek arasıyla beraber o kaldırımların üzerinde sizinle birlikte yiyelim. Altı yüz kapının en az yüz tanesinde koronavirüs vakası var. Karantina altındaki binalara verdiğiniz o dandik maskelerle sağlığınızı koruyarak gelin beraber girelim. En zaruri ihtiyaçlarımızı bile karşılayamadığımız, bütün esnafların kapalı olduğu, suya ulaşamadığımız, sabuna ulaşamadığımız, dezenfektan dahi vermekten mahrum bıraktığınız işçilerle hijyen koşullarından uzak bir şekilde gelin birlikte çalışalım.  

‘ÇALIŞABİLİYORSANIZ, SAĞLIĞINIZI KORUYABİLİYORSANIZ SÖZ VERİYORUZ TALEPLERİMİZDEN VAZGEÇECEĞİZ’ 

Bir de şunu öneriyoruz. Sokağa çıkma yasakları yok mu? Bomboş İstanbul sokaklarında bir gün boyunca beraber gezelim. Siz çalışabiliyorsanız, kendi sağlığınızı koruyabiliyorsanız biz söz veriyoruz. Biz bu taleplerimizden vazgeçeceğiz. Ama biliyoruz ki siz de bunu yapamayacaksınız. Akıl dışılıkla, bilim dışılıkla işçilerimizi çalışmaya zorlamaktan vazgeçin. Bir an önce dönüp, işçilerin acil altı talebini hayata geçirin. Bunu yapmakla yükümlüsünüz”  

‘KADROLU ARKADAŞLARIMIZA YÖNELİK ALDIĞINIZ ÖNLEMLER NEYSE KHK’Lİ İŞÇİLER İÇİN ALIN’ 

İşçiler arasında ayrım yapılmaması gerektiğini söyleyen Keskin, “Başta İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu olmak üzere önce kendi işçilerimizden başlamak zorundasınız. İSKİ ve İGDAŞ’taki yöneticilerimize sesleniyorum. İşçileri kadrolu, KHK’li diye ayıramazsınız. Kadrolu arkadaşlarımıza yönelik aldığınız önlemler neyse KHK’li işçiler için alın. Sahada bir tek arkadaşımızın başına bir vaka gelirse bunun tek sorumlusu vardır. Başta İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu, İSKİ ve İGDAŞ’taki genel müdürlerimizdir”  

Kaynak: Artı Gerçek