Adıyaman’da işçiler ‘Kıdem tazminatı, taşeronlaştırma, taşeron çalışma düzeni, özel istihdam büroları ve kiralık işçilik’ başlıklarını tartışacakları ve işçilere dönük saldırılara karşı mücadele yollarını tartışacakları 2. İşçi Kurultayını yarın topluyor. PETROL-İŞ, YOL-İŞ ve Kamu Şirket Personelleri Derneğinin (KAŞİP) çağrısıyla gerçekleşecek kurultaya birçok iş kolundan işçiler, sendikacılar, siyasi parti temsilcileri katılarak, çalışma hayatının sorunlarını ve çözüm yollarını konuşacak.

İŞÇİNİN TEK ŞANSI ORTAK MÜCADELE

19 Ocak Pazar günü, saat 13.00’te Belediye konferans salonunda gerçekleşecek kurultay öncesinde, konuştuğumuz Kurultay Hazırlık Komitesi üyeleri petrol iş kolu başta olmak üzere birçok iş yerinde toplantılar yaptıklarını belirterek, bu toplantılarda işçilerin yaşam ve çalışma koşullarını masaya aytırdıklarını dile getirdiler. Toplantılarda her geçen gün daha da ağırlaşan işçi yaşamının ancak işçilerin ortak mücadelesiyle aşılacağı fikrinin öne çıktığını dile getiren komite üyeleri, her gün ortaya çıkan yeni yolsuzlukların işçilerin alın terinden çalınan paraların nereye gittiğini de gösterdiğini söylediler. Böyle bir dönemde yapılacak kurultayın işçiler için büyük önem taşıdığını ifade eden Kurultay Hazırlık Komitesi üyeleri, tüm Adıyamanlı işçilere kurultaya katılım çağrısı yaptı.

TAŞERON İŞÇİLERİ KURULTAYDA OLACAK

Kamu Şirket Personelleri Derneği (KAŞİP) Adıyaman Şube Başkanı Mustafa Turan ise Adıyaman’ın ucuz iş gücü konusunda neredeyse birinci sırada yer aldığını belirterek, “Buradaki insanların çoğu sigortasız, güvencesiz işlerde, ucuza çalışıyor. Keza kamu kurumlarında, özel şirketlerde iş bulanlar da taşeron firmaların elinde can çekişiyor. Kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerin sendikalara üye olmak gibi bir şansı da yok” dedi. Dernekte bir araya gelerek taşeron işçilerinin haklarını aradıklarını söyleyen Turan, İş Kanunu’nun 2. maddesinde yapılacak değişikliği hatırlatarak, “Tüm işçileri alt işverenin işçileri sayarak muvazaalı olan durumu ortadan kaldırıp, çalışan işçilerin tamamını taşeron işçi statüsüne sokmak istiyorlar” dedi. Anayasal hakkları olmasına rağmen sendikalara üye olamadıklarını, ancak derneklerde örgütlenebildiklerini dile getiren Turan, taşeron işçilerin yarın düzenlenecek olan kurultaya katılarak, kadro, güvenceli çalışma, sendikal haklarını tartışacağını ve sorunlarını dile getireceğini söyledi.

BİRLEŞME ZAMANI GELDİ DE GEÇİYOR

Yargıtayın kara yollarında çalışan 8 bin 671 taşeron işçinin ‘kadroya alınması gerektiğine’ dair verdiği kararı hatırlatan YOL-İŞ Adıyaman Baştemsilcisi Hasan Tanrıverdi de “Yol işçisi arkadaşlarımızla beraber, kurultayda olacağız. Kara yollarında gün geçtikçe artan taşeron işçiliğe hayır diyeceğiz” dedi. Karayolları bünyesinde çalışan taşeron işçilerin kadroya alınması gerektiğini dile getiren Tanrıverdi, “Taşeron işçilerin yargı yolu ile kazındığı kadrolu çalışma hakkı hâlâ uygulanmıyor. Hükümet yargı kararını uygulamıyor” dedi. Hükümetin yargı kararını uygulamak bir yana, kara yollarında çalışan tüm işleri bir alt işverene devrettiğini söyleyen Tanrıverdi, “Hukuk yolu ile kazandığımız kadrolu çalışma hakkını işçilere vermeyen bir sistemde, artık işçilerin birlikte hareket etme zamanı geldi de geçiyor” dedi.

ÖMRÜMÜ HARCADIM KIDEMDEN VAZGEÇMEM

Uzun yıllardır petrol sahalarında sondaj işçisi olarak çalışan Orhan Maraş da kurultayın işçiler için büyük önem taşıdığını belirterek, “Bu tarz kurultaylar sık sık yapılmalı. Elimizde kalan tek güvencemiz olan kıdem tazminatı da alınmak isteniyor. Ben ömrümü gece gündüz demeden petrol sahlarında harcadım. Kıdem tazminatından başka elimizde ne kaldı? Her gün gazete ve televizyonlarda kıdem tazminatına dair haberler görüyoruz. Bunların hangisinin doğru olduğunu bilmiyor işçi. Kurultay, işçilerin bilgilenmesi ve birleşmesi için önemli bir fırsat” dedi.

AKP’NİN ATTIĞI ADIMLARIN TÜMÜ İŞÇİNİN ALEYHİNE

Hükümetin kıdem tazminatını fona devretmeyi de içeren iş kanununda yapmak istediği düzenlemelerin bir tekinin bile işçilerin lehine olmadığını söyleyen Emek Partisi Adıyaman İl Başkanı Derviş Aydın, “Kıdem tazminatı miktarı yarıya, bir yıl içinde otuz günlük ücretten on dört güne düşecek. İşveren, işten çıkarırken tazminat ödemeyecek, işçinin tazminat almaya hak kazanması için on beş yılı doldurması gerekecek. On beş yılı dolduran işçi, kıdem tazminatının ancak yüzde kırkını alabilecek” diyerek hak gasbının ciddi boyutlarda olacağına dikkat çekti. Kıdem tazminatı ile ilgili yasanın rafa kaldırılmasının, ileride bu konunun yeniden gündeme gelmeyeceği ve pazarlık konusu edilmeyeceği anlamına gelmediğini söyleyen Aydın, “Biz parti olarak Adıyaman’da işçilerin bu sorunları tartışmak üzere topladığı kurultayı çok önemli buluyoruz” dedi. 

(Evrensel)