Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 15-16 Haziran 1970 tarihinde gerçekleştirdiği işçi direnişinin yıl dönümünde “Toplu İş İlişkileri Yasası, Sendikal hak ve özgürlüklerin sınırlanması ve grev yasaklarına" karşı, Şişli'den Taksim'e 'çelik adımlarla' yürüdü. Dillerde Avusturya İşçi Marşı’nın “Hayat denilen kavgaya girdik, çelik adımlarla yürüyoruz” sözleri eksik olmadı.

Şişli Meydanı'nda saat 11:00'da toplanan DİSK öncülüğündeki yaklaşık bin kişilik grup, “15-16 Haziran ruhuyla zalimin zulmüne direneceğiz", “15-16 Haziran direnişinin ışığında, insanca iş için örgütlü mücadeleye, sendikal haklarımız hemen şimdi", “Çelik adımlarla yürüyoruz" yazılı pankart açarak Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. Bando ve ritim gruplarının eşliğinde topluluk, ‘İşçilerin birliği sermayeyi yenecek’ diye sloganları attı.

 

SANATÇILAR DA KATILDI

Yürüyüşe CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP eski milletvekili Rıdvan Budak, sanatçı Onur Akın, Grup Yorum ve bazı sendika ve parti temsilcileri katıldı. Türk Hava Yolları Taksim bilet satış ofisi üzerine çıkan 5 kişi “Hava iş kolunda grev yasağına hayır, işten atılanlar geri alınsın" yazılı pankart açtı. Grupta bulunanlar alkışlarla pankart açanlara destek verdi. Taksim Meydanı'na gelen topluluk burada bir süre Onur Akın, Grup Yorum, Kutup Yıldızı ve Adalılar grubunun okuduğu Avusturya İşçi Marşı ve Çav Bella'yı dinledi. Ardından DİSK otobüsüne çıkan DİSK Genel Başkanı Erol Ekici bir konuşma yaptı.

 

Ekici, “15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 42. yılında yine alanlardayız. 42 yıl boyunca dünyada ve Türkiye'de çok büyük değişiklikler yaşandı. Yeni bir dünya düzeni kuruldu. Sınırlar, bölgeler değişti. Maskeler, kıyafetler değişti ama ülkemizde milyonların yaşadığı açlık, işsizlik, sefalet ve yaşamsal sorunlar hiç değişmedi. 42 yıl önce işçi sınıfını sokaklara döken sorun neyse, bugünkü sorunumuz da aynı. Hatta daha da gerisindeyiz. Örgütlenme, sendika seçme, sendikalı olma, sendika kurma, toplu sözleşme yapma, grev yapma haklarımız birer birer ortadan kaldırılıyor" dedi.

 

"BU ZULME SESSİZ KALMAYACAĞIZ"

"12 Eylül yasakları, yeni güvencesizliklerle birlikte AKP iktidarı tarafından sürdürülüyor" diyen Ekici, "Bugün insan hakları ihlallerinden en temel hak gasplarına, sendikal hak ihlallerinden, adalet duygusunun rencide edilmesine, basın yayın araçlarındaki sansürden, üniversitelerin baskı altında tutulmasına, neoliberal yıkım politikalarına kadar hayatımızı karartan bütün uygulamaların kökeninde bu yasakçı, anti-demokratik zihniyet var. Dünün iktidar sahipleri de işçilere, emekçilere, halk kitlelerine ve yoksullara kan kusturdu, bugünün iktidar sahipleri de öyle yapıyorlar. Ama hayır bu zulme sessiz kalmayacağız. Taşeronlaştırmalara, güvencesizliğe, işsizliğe, yoksulluğa, örgütsüzleştirmelere, yeni sendikal yasaklara, toplumun baskı altına alınmasına hayır diyeceğiz!

 

DİSK, işçi sınıfına karşı sorumluluğu ve topluma karşı demokratik görevini yerine getirmek için bugün bütün ülkede sokaklara çıkıyor. Adana'da, Ankara'da, Diyarbakır'da, İzmir'de, Antalya'da, Artvin'de, Bursa'da, Samsun'da, Edirne'de daha pek çok il ve ilçede bugün işçi sınıfı alanlara çıkıyor. AKP iktidarının bizi birer canlı cenaze olarak gömmek istediği mezarlıklara karşı, insanca iş ve insanca yaşam için bir kampanya başlatıyoruz" diye konuştu.

 

Yürüyüşten fotoğraflar için devam edin >>>