Antalya’nın Aksu ilçesi, Isparta Karayolu üzerindeki bir ambalaj firmasına ait fabrikada çalışan anne ve baba, çocukları bırakacak bir yerleri olmadığı ya da özel kreşlere para veremeyecekleri için Ayşe ile Ali Can’ı da iş yerine götürdü. Çocuklar oyun oynarken, bir işçinin sayım yapmak için üzerine çıktığı tomrukların üstüne devrilmesi sonucu yaralandı.

3 yaşındaki Ayşe’yi babası son anda kurtardı. 6 yaşındaki Ali Can, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı, ancak hayatını kaybetti.

2009 yılında iş aramak için evden çıkan Necla K. başka bırakacak bir yer olmadığı için 8 aylık ve 6 yaşındaki iki çocuğunu, 13 yaşındaki çocuğuna emanet ederek evde bırakmış, çocuklardan birisi dışarıdayken çıkan yangında 8 aylık bebek hayatını kaybetmişti.

ERKEN ÇOCUKLUK BAKIM VE EĞİTİM HİZMETLERİ

Kreş Haktır Platformu konu hakkında yaptığı açılamada şöyle diyor:

“2009’dan 2014’e ne değişti? Hâlâ kreş olan mahalle sayısı çok az. Hâlâ yalnızca 150 üstü kadın çalıştıran iş yerlerinin kreş açma zorunluluğu var. Oysa, Türkiye'de daha çok küçük ve orta ölçekli işletmelerin yaygın olduğu düşünüldüğünde 150 üstü kadın çalışanı olan işletme sayısının yok denecek kadar az olduğu aşikâr. Var olanlar da yeterince denetlenmiyor. Devlet kurumlarında ise ödeneklerinin kesildiği 2007 yılından itibaren 492 olan kreş sayısı 118’e düşmüş durumda. Ayrıca, bu hizmetlerden yalnızca 3-6 yaş arası çocuklar yararlanabiliyor, 3 yaşın altındaki çocuklar için ise devlet neredeyse hiç bakım hizmeti sunmuyor.

Ali Can annesi çalışmak zorunda olduğu ve hükümetin teşvik ettiği gibi evde ona bakmadığı için değil, devlet kreş açma sorumluluğunu yerine getirmediği için ölmüştür!

ÜCRETSİZ, 7/24 AÇIK KREŞ İSTİYORUZ!

Bir yılı aşkın süredir, Kreş Haktır Platformu olarak hazırladığımız videolarla, broşürlerle, afişlerle “çocukların yaşadığı her yerde her çocuğa uygun kreş” diyoruz. Kreşlerin kolay ulaşılabilir, ücretsiz, nitelikli ve özellikle vardiyalı çalışanların çocukları için 24 saat açık olması; kaliteli ve ulaşılabilir bakım hizmetlerinin devlet tarafından sunulması ve ayrıca erkekler tarafından paylaşılması; iş yerlerinde emzirme odası ve çocuk bakım hizmeti verilmesi zorunluluğunun kadın çalışan sayısı üzerinden değil, toplam çalışan sayısı üzerinden uygulanması; yerel yönetimlerin kreş açması için yerel yönetimler yasasında gerekli değişikliklerin yapılması gerektiğini savunuyoruz.”

(Demokrat Haber)