CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, sayıları 1 milyonu aşan inşaat sektörü çalışanlarının sorunlarını Meclis’e taşıdı. Aydın, Bakan Müezzinoğlu’na “İnşaat sektöründe çalışanların sosyal haklarının korunması yönünde yürüttüğünüz bir program var mıdır?” diye sordu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na verdiği soru önergesiyle inşaat sektörü çalışanlarının sorunlarını dile getiren Erkan Aydın, sektör çalışanlarının büyük çoğunluğunun iş güvenliği ve sosyal hakkının olmadığına vurgu yaptı.

Aydın, “İş kazalarının ve bu kazalarda yaşamını yitirenlerin sayısını giderek artması çalışanların haklarının da dikkate alınmadığını göstermektedir. Son dönemde bu sektörde üniversite öğrencilerinin ya da mezunlarının zorunlu olarak çalışması da Türkiye’deki işsizliğin boyutlarını da sergilemektedir” dedi.

Aydın, Bakan Müezzinoğlu’na şu soruları yöneltti:

“İnşaat sektöründe iş güvenliğinin sağlanması için bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Bu sektörde çalışanların sosyal haklarının korunması yönünde yürüttüğünüz bir program var mıdır?

Ölümlü iş kazalarının yaşandığı şantiyeler için hangi yaptırımlar uygulanmaktadır?

Sektördeki çalışanlar işsizlik sigortasından yararlanamamaktadır. Çünkü dört aylık primin kesintisiz olarak yatırılması inşaat sektöründe söz konusu değildir. İşsizlik sigortasının uygulanması için bir çalışma yapmakta mısınız?

İnşaatta kurulan iskeleler can güvenliğinden uzaktır. Ölümlü kazaların bir-çoğu da bu iskelelerden düşme sonucu meydana gelmektedir. İskelelerin bir standarda kavuşturulması için bir çalışma yürütmekte misiniz?

İşçi güvenliğini ihlal eden şirketlere uygulanan yaptırımlar nelerdir?

Şantiyelerde barınma koşulları insan haklarına aykırı seviyededir Bu barınakların düzeltilmesi için bir denetim mekanizması bulunmakta mıdır?”