CENEVRE - Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (İLO) 183 üyesi ev işçilerine ilişkin bugün tarihi olarak değerlendirilen bir sözleşmeyi kabul etti. Bununla dünya genelinde “gölge ekonomisine ait” milyonlarca işçinin durumunun düzeltilmesi amaçlanıyor.

İLO’nun 100. Kurulu’nun başından bu yana tartışılan sözleşme 16 “hayır” ve 63 çekimser oya karşılık 396 delegenin “evet” oylarıyla gelen alkışlar arasında kabul edildi. Delegeler, hükümetleri, işverenleri ve örgütün çalışanlarından oluşuyor.

Üç taraflı bu örgütün kabul ettiği sözleşme iki aydan az bir süre içinde onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

İLO, bu sözleşmeyi “tarihi” olarak değerlendirirken, “gölge işçileri” olarak tanımlanan ve dünyadaki sayılarının en az 52,6 milyon olduğu tahmin edilen ev işçilerine ilişkin ilk uluslar arası hukuki enstrüman olduğunu kaydetti.

EV İŞÇİLERİ SAĞLIK SİGORTASINDAN YARARLANABİLECEK

Ev işçilerin savunan örgütler ise bu sözleşmenin 100 milyon kadar kişiyi ilgilendirdiğini ve ilk kez bunlardan önemli bir sayının tatil, annelik izni veya sağlık sigortası gibi haklardan yararlanabileceğini kaydediyor.

İLO verilerine göre ev işçileri (temizlikçi kadınlar, aşçı, bahçıvan, çocuk bakıcısı) kalkınmakta olan ülkelerdeki çalışanların yüzde 4 ila 10’unu oluştururken, sanayileşmiş ülkelerde bu oran yüzde 2,5 olarak belirtiliyor. İLO da ev işçilerinin sayısının 100 milyonu bulabileceğini kaydediyor.

Bundan böyle Filipinler ve Uruguay da bu sözleşmeye katılma niyetlerini açıkladı. 1919 yılında ilk konferansını toplayan İLO, bu yıl 1-17 Haziran tarihleri arasında 100’üncüsü için toplandı.

Konferansta aralarında Rus Başbakan Vladimir Putin, Alman Başbakan Angela Merkel ve İsviçre Konfederasyonu Başkanı Micheline Calmy-Rey’in de olduğu devlet ve hükümet başkanları katılarak konuşmalar yaptılar.

Sosyal adalet ve ILO’nun dünya yönetimindeki rolü Calmy-Rey’in konuşmasının merkezinde yer alırken Putin, de uygun çalışma için oluşturulan ajandaya destek açıklamasında bulundu. Putin, bu ajandanın kolaylıkla hayata geçmesi için de uluslar arası bir konferansa ev sahipliği yapma önerisinde bulundu.

ILO Genel Müdürü Juan Somaiva, Putin’in konuşmasını “tarihi karakterde” bularak, Uluslararası Çalışma Konferansı önünde konuşma yapan ilk Rus hükümet başkanı olduğunu kaydetti.

ILO’nun sunduğu iş dünyası için sunduğu “Uygun çalışma ajandası” yoksulluğu azaltmak ve hatta yok etmek amacıyla kayda değer gelir kaynaklarını harekete geçirmeyi amaçlıyor.

Alman Başbakan Angela Merkel, “Bu alanda insan onuruna ve bu uygun çalışma normlarına gerçek saygıya yol açması için standartların uygulamaya konulması çok önemlidir” dedi.

Bu arada ev işçilerine ilişkin sözleşme, onaylamayan ülkeler için bağlayıcı niteliğe sahip değil. Bu nedenle sözleşmenin etkisinin özellikle ev işçi sayısının çok yüksek olduğu çekinceli bazı ülkelerde sınırlı olabileceği kaydediliyor.

ANF