Eğitim Sen Hukuk Sekreteri Mehmet Akarsubaşı, Kadın Sekreteri Şükran Kaban Yeşil ve Mali Sekreter Nevzat Güzel'in de içine bulunduğu Eğitim Sen Adana Şubesi'ne üye toplam 28 eğitimci ve bilim emekçisi yeni yanınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildi. 

Ayrıca Çukurova Üniversitesinde barış bildirisine imza atan İletişim Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Esengül Ayyıldız ve Hukuk Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Taylan Koç ihraç edildi.

Volkan Pekal'in Evrensel'de yer alan haberine göre, ihraç edilen akademisyenlerden Taylan Koç, Mart 2015'te Hukuk ve İletişim Fakültelerinde dağıtılan gerici bildiriler ile hedef gösterilmişti. Tehdit edilen Koç faillerin bulunmasını beklerken geçtiğimiz eğitim yılında hakkında üç soruşturma açılmış ve verdiği iki ders elinden alınmıştı. 

'ANAYASA'YA GÖRE MEMURLAR İFADE VERMEDEN CEZALANDIRILAMAZ'

İhraç edile emekçilerden Eğitim Sen Adana Şube Hukuk Sekreteri Mehmet Akarsubaşı, terör örgütleri ile bağlantılı oldukları iddiası ile ihraç edildiklerini hatırlatarak, "Böyle bir bağlantımız varsa biz mahkemeye versinler, bunu kanıtlasınlar bizi ona göre cezalandırsınlar" dedi. Anayasa'nın 29'uncu maddesine göre memurların ifadesi alınmadan cezalandırılamayacağını kaydeden Akarsubaşı, ne ile suçlandıklarını bile bilmeden KHK ile ihraç edildiklerini belirterek herhangi bir soruşturma olmadan böyle bir kararın verilmesinin hukuksuzluk olduğunu söyledi.

'DEĞİŞİKLİKLE HUKUKSUZLUKLAR YASAL KILIFA SOKULMAK İSTENİYOR'

KHK'lerin ve OHAL uygulamalarının Anayasa'yı çiğneyerek çıkarıldığını ifade eden Akarsubaşı, Anayasa değiştirilerek bu hukuksuzlukların yasal bir kılıfa uydurulmaya çalışıldığını belirtti. Anayasa referandumunda 'Hayır' çıkması için çalışacaklarını dile getiren Akarasubaşı, kendilerine karşı suç işleyenlerin yargılanması için de ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

İŞ GÜVENCESİ İÇİN  'HAYIR' DİYECEĞİZ

Önceki KHK'ler ile ihraç edilen Eğitim Sen Şube Başkanı Ahmet Karagöz, çıkarılan KHK'lerin arkasında iktidar hırsı, ayrıştırma ve ötekileştirme olduğunu belirterek "Biz bunlara teslim olmayacağız. Arkadaşlarımızla dayanışmamıza devam edeceğiz" dedi.

15 Temmuz'dan beri çıkarılan KHK'lerin bundan sonrası için de yeni ihraçların, sürgünlerin devam edeceğinin sinyallerini verdiğini ifade eden Karagöz, referandumdan evet çıkması durumunda ülkenin aydınlarının ve ötekileştirilmiş kesimlerle yoksul emekçilerin daha ağır bedeller ödeyeceğini belirterek baskı ve zulme karşı 'Hayır' diyeceklerini söyledi.

Yapılan KHK'lerin zamanıyla ya da konusuyla ilgisi olmadığını ifade eden Eğitim Sen Adana Şubesi Örgütlenme Sekreteri Erdal Karabulut, referandumdan 'Evet' çıkması durumunda kamu emekçileri açısından beklenenin güvencesizleştirme ve kamu emekçilerin köle haline getirme olduğunu dile getirdi. Kamudaki büyük bir yok oluş gerçekleştirilmek istendiğini dile getiren Karabulut, iş güvencesi için tüm emekçileri 'Hayır' demeye çağırdı.