Türkiye iç ve dış güvenlik için yeni yeni birimler kurup, yeni yeni silahlara milyonlarca dolar yatırım yaparken, iş güvenliği tedbirlerinin yetersizliğinden, çalışırken ölen insan sayımız, savaşlarda ölen insan sayımızdan daha fazla.

 

SAVAŞTAN BETER: 10 BİN 300 HAYAT

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Nisan ayında en az 87 işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Böylece yılın başından bu yana hayatını kaybeden işçilerin sayısı 250’ye yükselirken, AKP iktidarının ilk on yılında 10 bin 300'e yakın işçi hayatını kaybetti.

 

BÜYÜMENİN BEDELİNİ ÇALIŞANLAR ÖDÜYOR

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Nisan ayı İşçi Cinayetleri Raporu'nu açıkladı. Meclis, her ayın ilk üç günü açıklanan raporun 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle bu ay geciktiği belirtilerek, şunları kaydetti: "İş cinayetleri kadın, erkek demeden, ülkemizin dört bir yanında Nisan ayında da devam etti. Yazılı, görsel ve dijital basından tespit edebildiğimiz kadarıyla bu ay en az 87 işçi hayatını kaybetti. Nisan ayının başında AKP iktidarı Türkiye'nin Çin ve Arjantin'den sonra dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu müjdeledi. Ancak bunun bedeli emekçilerin alınteri kanı ve canı oldu. İnşaatlarda 22, madenlerde 14 ve enerji sektöründe ise 12 işçi hayatını kaybetti. 2 Nisan'da Eskişehir Mihallıçık'ta yeterli tahkimat alınmadığı için 4 maden işçisi göçük altında kaldı. 3 Nisan'da Erzurum'da 5 enerji işçisi arkadaşımız göz göre göre donarak ve boğularak yaşamını yitirdi. 6 Nisan'da da 2 tersane işçisi arkadaşımız aramızdan ayrıldı. Böylece Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde tespit edilebilen 148. ve 149. iş cinayetleri gerçekleşti. Kahramanmaraş'ta 4 tekstil işçisi patlamada, Elazığ'da 6 yol işçisi meydana gelen hortum sonucu hayatlarını kaybetti. Yine Nisan ayında ataması yapılmayan 3 eğitim emekçisi intihar etti. Sağlıkta dönüşüm politikalarının sonucu genç bir doktor arkadaşımız Ersin Arslan bıçaklanarak aramızdan ayrıldı."

 

10 YILDA 10 BİN 300’E YAKIN ÖLÜ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin verilerine göre Ocak ayında 62, Şubat ayında ve 42, Mart ayında 59 kişi iş kazalarında hayatını kaybetti. Yılın başından bu yana iş kazalarında hayatını kaybeden işçilerin sayısı 250’ye yükselirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na göre ise 2002 ile 2011 arasındaki 9 yılda 10 bin 297 işçi yaşamını yitirdi.

 

İŞÇİLER İÇİN EN TEHLİKELİ ÜLKELERDEN BİRİ

Türkiye işçiler açısından dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri durumunda. Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO) göre Türkiye, iş kazalarında Avrupa birincisi iken, dünya genelinde ise üçüncü sırada geliyor.

 

Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, son zamanlarda artan işçi ölümlerinin araştırılması ve tedbir alınması amacıyla 27 Nisan günü Meclis Araştırması talebiyle önerge vermişti.

 

Önergeye göre Türkiye’nin büyüyen sektörleri olan sırasıyla inşaat, maden, enerji ve hizmet sektörü en fazla can kaybının da yaşandığı sektörler olarak dikkat çekiyor. “Yaralanmalara baktığımızda da yine inşaat, tekstil, hizmet, gıda, metal, maden, gemi inşa ve enerji sektörlerini görüyoruz” diyen Kürkçü, önergesinde şunları ifade etmişti: “Bir yandan teşvik kapsamına alınan sanayilerin yine bu sektörlerde yoğunlaştığı da açık. Hükümetin teşvik verdiği bölge ve sektörlerde üretimin artması beklenen bir durum. Ancak bu sürecin daha fazla iş kazalarına yol açmaması için var olan tüzük ve yönetmeliklerin harfi harfine uygulanması ve daha önce gerçekleşen iş cinayetleri için açılmış davaların da hızla daha fazla mağduriyet yaratmayacak şekilde sonuçlanması gerekiyor. İş kazaları ve meslek hastalıklarında yakınını yitirenler merhamet değil, adalet istiyor.” (anf)