Avrupa Parlamentosu milletvekilleri Evelyn Regner (Avusturya Sosyal Demokrat Partisi) ve Jutta Steinruck (Alman Sosyal Demokrat Partisi), 14 Haziran 2012 tarihinde, Avrupa Komisyonu’na “Türkiye’de grev hakkının ihlal edilmesi” konulu bir yazılı soru önergesi ilettiler.

 

Önergede şu sorular yer alıyor:

 

1. Komisyon, Türkiye hükümetinin ve THY’nin yaptıklarını ve SMS yoluyla işten çıkarma uygulamasını nasıl değerlendirmektedir?

 

2. Komisyon, 31 Mayıs 2012 tarihinde kabul edilen yasa sonucunda grev hakkının sınırlandırılmış olduğunun farkında mıdır? Komisyon, Türkiye’nin AİHS’nin 11. Maddesine (toplanma ve örgütlenme özgürlüğü) aykırı davrandığı görüşünü paylaşmakta mıdır?

 

3. Komisyon yinelenmekte olan bu ihlallerle ilgili (cf. 13 Ocak 2011 tarihli soru, E011154/2010) daha önce yaptığından daha sert bir inceleme yapma ve bununla ilgili bir sonraki ilerleme raporunda daha ayrıntılı bir yorum yapma niyetini taşımakta mıdır?

 

4. Komisyon, Türkiye’de birçok koşula bağlı olan grev hakkı biçimini inceleme ve değerlendirme niyetini taşımakta mıdır?

 

5. Komisyon, sendikal haklara ve çalışanların haklarına yönelik üst üste yapılan ciddi ihlaller karşısında, ikili görüşmeler bağlamında Türkiye’ye daha önce yaptığından daha ağır bir baskı yapma niyetini taşımakta mıdır?

 

6. Komisyon, bugüne kadar gösterilen çabaların ilerleme sağlamadığı görüşünü paylaşmakta mıdır?

 

7. Daha önce, 13 Ocak 2011 tarihinde sunulan soruya (E011154/2010) verilmiş olan cevapta belirtildiği gibi Komisyon endişelerini ‘dile getirmiş’ ve ‘bu endişeleri [Türkiyeli yetkililerin] dikkatine sunmuştur’ ancak bunun sonucunda çok az ilerleme sağlanabilmiştir. Komisyon, Türkiye’yi Avrupa sosyal standartları doğrultusunda temel reformlar yapmak üzere harekete geçirebilmek için neler yapmayı amaçlamaktadır?

 

8. Komisyon, toplu iş sözleşmesi ihlallerine karşı greve gidilmesinin yasaklanmasını nasıl değerlendirmektedir?

 

'YÜRÜTME DURDURULSUN, İŞÇİLER GERİ ALINSIN'

Havacılık işkoluna getirilen grev yasağına karşı fiili olarak greve gittikleri için işten atılan 305 THY işçisinin direnişi 43. gününde.

 

Atatürk Havalimanı'nda direnişe ilişkin ETHA'ya değerlendirmelerde bulunan Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, Önümüzdeki günlerde grev yasağı getiren yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapılacağını kaydetti. Başvurunun iki aşamalı olacağını söyleyen Ayçin, şunları belirtti: "Öncelikle yürütmeyi durdurma talebinde bulunacağız. Mağduriyetimizin olabildiğince kısa sürede giderilmesini istiyoruz. İkincisi, atılan arkadaşlarımızın mutlaka hemen işe iadesi. Oldu ki Anayasa Mahkemesi aksi bir karar verdi. AİHM'e götüreceğiz bu davayı.

 

Grev yasağı ne yasalara, ne anayasaya, ne ulusal ne de uluslararası hukuka uygun. Tamamen siyasi hesaplaşma, siyasi bir öc alma mantığıyla getirilmiş bir uygulamadır. Diliyoruz, Anayasa Mahkemesi bu gerçeği görür, kısa sürede düzeltir ve bu mağduriyeti ortadan kaldırır. Kalkmazsa, ulusal ya da uluslararası alanda mücadele nereye kadar giderse oraya kadar gidecek. Kararlıyız. Buradaki mücadele, arkadaşlarımızın işe iadesi söz konusu oluncaya kadar sürecek."

 

Yüksek Hakem Kurulu'yla sözleşme sürecinin başlayacağını da hatırlatan Ayçin, sözleşmeyi olabildiğince az tahribatla geri döndürme çabasında olduklarını belirtti.