Hükümetin memurlara zam teklifi bu yıl için yüzde 3+3, gelecek yıl için yüzde 2+3 oldu. Yarın alanlara çıkmaya hazırlanan Memur-Sen, “dağ fare bile doğurmadı” dedi. KESK ise grev çağrısı yaptı.

 

KESK’in “Sahte Sendika Yasası” olarak adlandırdığı yasa değişikliğinin ardından  başlayan memur toplu sözleşmelerinde hükümet teklifini açıkladı.

 

4.5 milyon memur ve emeklinin hükümetten beklediği zam teklifi sendikaları tatmin etmedi.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, zam için bu yıl yüzde 3+3, gelecek yıl ise yüzde 2+3 olarak açıkladı. Çarşamba gününe kadar sendikalar da teklifi değerlendirecek.

 

MEMUR-SEN: DAĞ FARE BİLE DOĞURMADI

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, teklifi "Dağ fare bile doğurmadı" sözleriyle tanımladı. Gündoğdu hükümete "Türkiye'de işler bu kadar yerinde, teklif neden Afrika ülkesi gibi? Bu teklifi kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Türkiye büyüyor biz de büyümeden payımızı istiyoruz" diye seslendi.

 

Memur-Sen yarın meydanlara çıkacaklarını da duyurdu. Yetkili konfederasyon olan Memur-Sen maaşlara bu yıl için yüzde 16, önümüzdeki yılda yüzde 14 zam talebinde bulunmuştu. KESK, 2012 yılı için en düşük kamu emekçisi maaşının 2.145 TL’ye yükseltilmesini, bu çerçevede tüm kamu emekçilerinin maaşlarına %30 zam yapılmasını istemişti.

 

KESK’TEN ORTAK GREV ÇAĞRISI

KESK’ten geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, “Hiç kimsenin bu asgari taleplerin yer almadığı bir ‘toplu sözleşmenin’ altına KESK'in imza atmasını beklemeye hakkı yoktur” demişti.

 

KESK, diğer konfederasyonlara yaptığı çağrıda şöyle demişti: “Toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçlandığı 21 Mayıs tarihinde uzlaşma sağlanamazsa;  sürecin doğal sonucu olarak, Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvuru tarihi olan 25 Mayıs 2012 gününe kadar olan süre içerisinde Grev hakkımızı kullanacağımızı ilan ediyoruz.”

 

KAMU-SEN: İŞ BIRAKMA OLABİLİR

Kamu-Sen’den yapılan açıklamada,  eylemlerin hükümetin sunacağı zam teklifine göre şekilleneceği belirtilmişti. Kamu-Sen’den yapılan açıklamada, “Taleplerimize verilecek cevap eylemlerimizi de şekillendirecektir. Daha önce açıkladığımız 26 Mayıs Büyük Ankara Mitingi kararımız değişebilir ve diğer konfederasyonlarla birlikte iş bırakma eylemine dönüşebilir.”

 

ANKARA/EmekDunyasi.Net