Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'ne bağlı Kandilli Beldesi'nde, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle üretimi durdurup kapatma kararı alan özel maden işletmesinde, şu ana kadar 489 işçinin işine son verildi. Ocak ayı sonuna kadar 150 işçinin daha işten çıkarılması bekleniyor.

2005'te TTK'dan ihale ile kiraladığı sahada üretim yapan, ancak ihale sözleşmesinde belirtilen kömür rezervinin sahada olmadığı gerekçesiyle üretimi durdurup işçi çıkarmaya başlayan Hattat Holding'e bağlı Hema Kömür İşletmeleri'nde işten çıkarmalar devam ediyor. Hazırlık işleri için TTK'dan istediği ek sürenin verilmemesini yargıya taşıyan, anlaşmazlığın devam etmesi üzerine de geçen ay kapatma kararı alan işletmede, şu ana kadar 489 maden işçisi işten çıkarıldı.

Radikal’de yer alan habere göre; Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, bu ayın sonuna kadar ocakta çalışan sendikalı 150 işçinin de işine son verilmesinin beklendiğini söyledi. Mutlu, işletmede sendikalı olmayan 100'ün üzerindeki teknik personelin ise işe devam ettiğini kaydetti.

Hema Kömür İşletmeleri yetkilileri ise 12 milyon ton rezervli olarak ihaleye çıkılan sahada sadece 4-4.5 milyon ton kömür rezervi bulunduğunu, bunun da ekonomik olmaması nedeniyle sıkıntı yaşandığını söyledi.

Bu süreçte 6 ay üretim yapılmamasına rağmen işçilere ödeme yapıldığını belirten yetkililer, "Şirketimizin toplu işten çıkarma için Türkiye Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne müracaat etmiş ve gerekli müsade verilmiştir. İşçilerimizin tüm yasal hakları ödenerek sözleşmeleri fesih edilmiştir. İşçilerimiz, talepleri halinde Amasra Maden Projleremiz ve Çerkezköy'de kurulu şirketlerimizde istihdam edilebilecek" dedi.