İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Haziran ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre Haziran ayında en az 147 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

İSİG, "7 Haziran seçimleri yapıldı ve Meclis’te tek partili Hükümet dönemi sona erdi. İş cinayetleri ise seçim süreci sonuçlarına bakmadı ve artarak devam ediyor. Siyasi partiler seçimlerden evvel alanlarda iş cinayetleri üzerine de vaatlerde bulundular, bilboardlarda ve reklamlarda bile özellikle Soma katliamı başta olmak üzere iş cinayetlerinin sona ermesi için oy istediler" dedi.

İSİG YENİ KURULAN MECLİS'TEN TALEPLERİ

İSİG, yeni oluşan Meclis'ten şu taleplerin acil olarak yerine getirilmesini istedi:

"-İş cinayetlerinin sorumlusu siyasiler, patronlar, bürokratlar yargılanmalıdır.

-İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanmasının en temel unsuru işçilerin sendika seçme özgürlüğüdür. İşçiler üzerinde örgütlenme özgürlüğüne dair her türlü baskı sona ermelidir.

-İşyerlerinde işçi sağlığı ve iş güveliği kurulları kurulmalı, işler hale getirilmeli ve en az yarısını işçiler oluşturmalıdır.

-Başta taşeronlaştırma olmak üzere güvencesiz çalıştırma biçimleri yasaklanmalıdır."

İSİG raporuna göre: Haziran ayında en az 147 işçi iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdi. 2015 yılının ilk altı ayında ise 794 işçi hayatını kaybetti. 2012 yılından bugüne Haziran ayında yaşanan iş cinayetlerinin son iki yılda büyük bir artış gösterdiği belirtildi. 2012 yılında 59 işçi, 2013 yılında 104 işçi, 2014 yılında 151 işçi ve 2015 Hairan ayında 147 işçi iş cinayetine kurban gitti.

EN FAZLA İŞ CİNAYETİ TARIM İŞKOLUNDA YAŞANDI

İş cinayetleri en fazla 40 iş cinayeti ile tarım, orman işkolunda, inşaat ve yol işkolunda 33 iş cinayeti işlendi. Haziran ayında yaşamını yitiren 147 emekçinin 121’i işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 24’ü çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 2’si esnaflardan olmak üzere 26’sı kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşuyor.

İş cinayetlerinin nedenlerine göre ise 42 işçi trafik ve servis kazası, 33 işçi ise ezilme, göçük nedeniyle yaşamını yitirdiği İSİG raporunda belirtildi.

İSİG raporuna göre; Haziran ayında yaşanan iş cinayetlerinda yaşamını yitirenlerin 6'si kadın 141'i ise erkek işçi. İSİG raporuna göre; Haziran ayında iş cinayetlerinde 8 çocuk ve 47 yaşlı işçi hayatını kaybetti. Haziran ayında ayrıca 3 göçmen işçi de iş cinayetine kurban gitti.

İş cinayetleri en fazla 9 iş cinayeti ile İzmir'de 8 iş cinayeti ile İstanbul'da yaşandı. (ETHA)