Samsun'dan yola çıkan ve yürüyerek Ankara'ya gelen Savaş İka ve Mehtap Tekdemir'i ataması yapılmayan yüzlerce öğretmen karşıladı. Öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı'na yürüyüşü polis tarafından engellendi.

 

Gökhan KESKİN / BİA

 

Ataması yapılmayan öğretmenlerin sorunlarına dikkat çekmek için 31 Ekim'de Samsun'dan Ankara'ya yürümeyen başlayan Savaş İka ve Mehtap Tekdemir'i dün (19 Muins) ataması yapılmayan yüzlerce öğretmen karşıladı.

 

Türkiye'nin 60 ilinden Ankara'ya gelen öğretmenler, sabah saat 09.30'da Demirtepe metro durağının yanında toplandı. GMK bulvarını yola kapatan öğretmenler, "Ücretli köle olmayacağız", "Öğretmenler işsiz, okullar öğretmensiz", "Kadrolu atama, güvenceli çalışma" sloganlarıyla Milli Eğitim Bakanlığı'na yürüdü. Eyleme, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız da destek verdi.

 

ÖĞRETMENLERİN MEB'E YÜRÜYÜŞÜ ENGELLENDİ

 

Öğretmenlerin yürüyüşü, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in verdiği "O öğretmenler hiçbir şekilde bakanlığın bahçesine girmeyecek" talimatı nedeniyle Güvenpark girişinde çevik kuvvet polisi tarafından engellendi. Uzun süren görüşmelerin ardından 100 kadar öğretmenin Milli Eğitim Bakanlığı önüne yürümesine izin verildi.

 

Milli Eğitim Bakanlığı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasını, Ataması Yapılmayan Güvencesiz Eğitimciler Meclisi (AYGEM) adına Yasemin Çim okudu. Açıklamada, eğitim fakültelerinden mezun olup, diplomalarında öğretmen yazmasına rağmen KPSS sınavına tabii tutulduklarını söyledi. Çim ayrıca, atama bekleyen mevcut öğretmen sayısının 300 bin olmasına rağmen atama sayısının 11 binle sınırlı olmasının, KPSS sınavını daha da manasız bir hale getirdiğini ifade etti.

 

"HAYATA TUTUNMA ÇABALARIMIZA KULAK VERİLMELİDİR"

 

Atamaları yapılmadığı için sosyal güvenceden faydalanamadıklarını ve sosyal, psikolojik sorunlarla boğuştuklarını da dile getiren Çim, dershanelerde ağır sömürü şartlarında ayda 300-500 TL'ye çalıştırıldıklarını belirtti.

 

Çim, 80-90 puanlarla atamaları yapılmayınca hayattan vazgeçecek duruma geldiklerini söyleyerek, "biz bunların daha fazla yaşanmaması için buradayız. Daha fazla genç hayat sönmesin, daha fazla öğretmen intihara sürüklenmesin istiyoruz. Bunun için bizim hayata tutunma çabalarımıza kulak verilmelidir" dedi.

 

Başbakan Erdoğan'ın 2002 yılındaki seçim mitinglerinde verdiği "Biz iktidar olunca boşta öğretmen adayı olmayacak" sözünü hatırlatan Çim, Başbakan Erdoğan'a "herkesin atanabileceği sözünü verebiliyorsanız bunun için bir adım atmalısınız, bu şekilde özümüzle sözümüz bir olur" diyerek seslendi. Çim ayrıca, her sekiz işsizden birinin öğretmen olduğuna dikkat çekerek, 27 öğretmenin, atanmamalarının ardından intihar etmelerinin sorumlusunun, umutlarını ve hayallerini seçim meydanlarında kullanan siyasiler olduğunu vurguladı.

 

"İNSANCA YAŞAM GÜVENCESİNDEN YOKSUNUZ"

 

Çim, temel ihtiyaçlarını bile tek başlarına karşılayamadıklarını ve insanca yaşam güvencesinde yoksun olduklarını söyleyerek, "Güvencemizin olmayışını en acı şekliyle Van-Erciş depreminde yaşadık. Hayatını kaybeden yeni atanmış stajyer öğretmenlerimize ve ücretli öğretmenlere verilmeyen sosyal haklarla gördük. Hayatını kaybeden meslektaşlarımızın başına sadece çürük binalar yıkılmakla kalmadı, sosyal güvenlik sistemi de yıkıldı" dedi.

 

Çim son olarak ataması yapılmayan ve güvencesiz çalıştırılan öğretmenlerin taleplerini sıraladı ve bu taleplerin karşılanmaması durumunda daha da güçlenerek mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı. Basın açıklamasının okunmasının ardından eylem sloganlarla son buldu.

 

Ataması yapılmayan ve güvencesiz öğretmenlerin talepleri:

 

* Nitelikli eğitim için ücretli öğretmenlik kaldırılmalıdır,

 

* Verilen söz tutularak 2011 sonuna kadar 44 bin atama yapılmalıdır,

 

* Öğretmenlerin kadrolu ve güvenceli bir şekilde atanması için planlama yapılarak acilen uygulamaya geçilmelidir,

 

* Bu taleplerin yerine getirilmesi için 2012 bütçesinde eğitime ayrılan bütçe arttırılmalı ve eğitime hak ettiği bütçe verilmelidir. (GK/HK)