PTT'de işten çıkarılan taşeron işçiler, Ankara Posta İşleme ve Dağıtım Başmüdürlüğü önünde toplanarak pankart ve dövizler açtı, çeşitli sloganlar attı.

Haber-Sen Genel Başkanı Ali Yılbaşı, burada yaptığı açıklamada, PTT'nin en az 10 bin personel ihtiyacı olduğunu öne sürerek, kadrolu işçi almak bir yana çalışanların da çıkarılmaya çalışıldığını ifade etti.

''Taşeronlaştırma bir insanlık ayıbıdır'' diyen Yılbaşı, insanların bu sistemde iş güvencesiz ve sigortasız çalıştırıldığını belirtti.

Sendikal hakların önündeki fiili engellerin kaldırılmasını isteyen Yılbaşı, ''Karda kışta, bu insanları işten çıkararak sefalete itmeyin. PTT kar eden bir kurumdur ve personele ihtiyacı vardır'' diye konuştu.

Yılbaşı, Türk Ceza Kanunu'nda sendikal faaliyetleri engellemenin suç olduğunu belirterek, geçen hafta PTT Çankaya Dağıtım ve Toplama Merkezinde basın açıklaması yapmalarını engellemek isteyen yöneticiler hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi. Ali Yılbaşı, bugün de Başmüdürlükte çalışanların, taşeron işçilerin eylemine destek vermek istediğini ancak bunun engellendiğini söyleyerek, çalışanların sendikal haklarını kullanmalarının engellendiğini, bununla ilgili de Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.

Haber-Sen Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Yaşar Polat da 31 Aralık 2010 tarihinden bu yana PTT'de 200'e yakın taşeron işçinin işten çıkarıldığını söyledi. Sendika olarak işten çıkarılanlara ellerinden gelen desteği verdiklerini belirten Polat, işten çıkarılanların işe iadelerini istedi.

Polat, çalışanların eyleme destek vermesinin engellendiğini, PTT'de her şey yolundaymış gibi gösterilmeye çalışıldığını savundu. İşten çıkarmalar nedeniyle postaların vatandaşlara zamanında gitmediğini de belirten Polat, bunun sorumlusunun işten çıkarmalar nedeniyle PTT Başmüdürlüğü olduğunu öne sürdü.

Yaşar Polat, taşeron işçilerin, bağlı oldukları şirket tarafından işe alınacakları vaadiyle çağrıldıklarını, iki gün çalıştırıldıktan sonra iş yoğunluğunun bitmesiyle yeniden işten çıkarıldıklarını iddia etti.

Taşeron işçileri adına yapılan açıklamada ise taşeronlaştırmanın bir kölelik sistemi olduğu ifade edildi. Taşeron işçilerin kadrolu işçilerle aynı işi yapmasına karşın yarısı kadar ücret aldığı belirtilen açıklamada, her ihale döneminde yüzlerce taşeron işçinin işten çıkarıldığı dile getirildi.

Açıklamada, ''Bizler köle değiliz. Kadrolu, güvenceli, sendikalı, insanca yaşamak, çocuklarımıza güvenli bir gelecek bırakmak istiyoruz'' denildi.

AA