Zonguldak’ta 17 Mayıs 2010 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında 30 madencinin öldüğü grizu patlamasıyla ilgili 28 tutuksuz sanığın yargılandığı davada mahkemenin istediği 5’inci bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda, kazanın bir iş kazası olduğu ve taksirli eylemle meydana gelen “öngörülebilir-önlenebilir” olduğu, bu nedenle kaçınılmazlık unsurunun bulunmadığı açıklandı.

İstanbul 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından aralarında iş güvenliği uzmanı, elektrik mühendisi, makine mühendisi ve inşaat mühendisinden oluşan bilirkişi heyeti 15 Temmuz’da 22 sayfalık raporunu tamamlayarak Zonguldak Başsavcılığı’na sundu.

ŞİRKET ORTAĞI ‘ASLİ’ KUSURLU

Cumhuriyet'in haberine göre, raporda, Yapı-Tek şirketinin ortağı Halim Köse ‘asli’ derecede kusurlu bulunurken dönemin TTK Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner ‘tali’ kusurlu bulundu. Raporda, “Olayın bir iş kazası olduğu, taksirli eylemle meydana gelen olayın ‘Öngörülebilir-önlenebilir’ bir olay olduğu, olayın meydana gelmesinde kaçınılmazlık unsurunun bulunmadığı, olayda başkaca kusurlu bulunmadığı, kimsenin kasıt unsur ve davranışının söz konusu olmadığı” yönünde görüş bildirildi. TTK ve taşeron firma arasında organizasyondan kaynaklanan hatalar bulunduğu belirtilen raporda, tutuksuz yargılanan diğer 26 sanığın ise olayla ilgili kusursuz oldukları vurgulandı.

Raporda, asıl işveren vekili Güner ve alt işveren ortağı sanık Köse’nin, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Önlemlerine İlişkin maddelere aykırı hareket ettiği belirtildi.