Temiz Giysi Kampanyası (TGK), Rana Plaza faciasında bin 135 işçinin öldüğü Bangladeş’te üretim yapan Türkiyeli firmalardan işçilerin güvenliğini sağlayacak anlaşmayı imzalamasını istiyor. Ancak Zeki Özen’in sahibi olduğu Türkiye’nin 2’nci büyük tekstil firması De Facto anlaşmayı imzalamamakta diretiyor. “Kan sıçramış kıyafetler giymek istemeyen” TGK buna karşılık herkesi, yarın İstanbul Taksim İstiklal Caddesi’nde bulunan De Facto mağazası önünde yapılacak eyleme çağırıyor.

YANGIN VE ÇÖKMELER

Bangladeş’te sıklıkla fabrikalarda yangın, binaların çökmesi gibi iş kazaları gerçekleşiyor. Bazıları yaralanmalarla ya da birkaç can kaybıyla sonuçlanırken, bazı kazalar binlerce işçinin canına mal olabiliyor. Bu binalarda çok düşük ücretlerle dünya markalarına üretim yapan işçiler can güvenliğinden yoksun çalışıyor. Bu kazaların en büyüğü 24 Nisan 2013 tarihinde dünya markalarına üretim yapan pek çok tekstil atölyesinin bulunduğu Rana Plaza’nın çöküşüyle gerçekleşti. Göçük altında bin135 işçi hayatını kaybetti.

ÖRGÜTLER ANLAŞMA HAZIRLADI

Kazanın ardından Clean Clothes Campaign – Temiz Giysi Kampanyası’nın da aralarında olduğu örgütlerle sendikalar, Bangladeş Bina Yangın ve Güvenliği Anlaşması’nı hazırladı. Bu anlaşmayı imzalayan firmalar, Bangladeş’teki fabrikalarda beş yıl içerisinde işçi sağlığı ve güvenliğini sağlayacak düzenlemeler konusunda maddi ve manevi sorumluluk altına giriyor. Bu anlaşmaya imza atan yüzü aşkın uluslararası hazır giyim markası bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmek üzere sendikalar ve ILO nun da içerisinde bulunduğu bir organizasyon ile çalışmaya başladı.

DE FACTO DİRETİYOR

Uluslararası bir örgüt olan Temiz Giysi Kampanyası Türkiye Merkezi de, Bangladeş’te üretim yapan Türkiyeli markalardan LC Waikiki, De Facto, Colins, Seven Hill, Mavi, Collezione ve Batik’e anlaşmayı imzalamaları için çağrı yaptı. Önce Bangladeş’te en fazla üretim yapan LC Waikiki bu anlaşmayı imzaladı. Arkasından Mavi bu anlaşmaya imza atan ikinci Türkiyeli marka oldu, ancak De Facto imzalamadı.

‘EN RAHAT O’

Temiz Giysi Kampanyası’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: “LC Waikiki’den sonra Bangaldeş’te en fazla üretim yapan Türkiyeli marka olan De Facto, defalarca kendisi ile iletişim kurmamıza rağmen susarak bu süreci atlatmaya çalışıyor. Halbuki 15 Eylül’de Madertek Dhaka’da De Facto’ya üretim yapan Sicily Garment adlı fabrikada çıkan yangın, bizden çok daha net bir uyarı veriyor. Bu yangın cana zarar gelmeden sadece yaralanma ile atlatıldı. Peki De Facto önlem almak için illa cana mal olan kazaları mı beklemekte?
Riskli binalarda mal üreten işçilerin can güvenliğinin sağlanması için De Facto Bangladeş Anlaşmasını imzalamalı, bu konudaki sorumluluğunu kabul etmelidir. İşte bu yüzden De Facto’nun önünde, bir kez daha kendisine düdüklerimizle temiz giysiler giymek istediğimizi hep birlikte anlatacağız. Giysilerimizdeki kan lekelerini temizlemeleri için mağazaları önünde Türkiyeli markaları bir kez daha sorumluk almaya çağırıyoruz.”

YARIN EYLEM VAR

TGK, tüketicilerine “De Facto en rahat o” sloganıyla seslenen De Facto’nun İstanbul Taksim İstiklal Caddesi’ndeki mağazası önünde yarın (17 Ocak Cuma) saat 15.00’te eylem yapacak ve ünlü giyim mrkasına “De Facto için rahat mı?” diye seslenecek.


TEMİZ GİYSİ KAMPANYASI NEDİR?

Temiz Giysi Kampanyası (TGK), küresel hazır giyim, tekstil, ayakkabı endüstrilerinde çalışan işçilerin güçlenmesini desteklemeye ve çalışma koşullarını iyileştirmeye adanmış farklı düzeylerde örgütlülüklerin oluşturduğu bir ağ. TGK, 1989 yılından bu yana, işçilerin temel haklarına saygı gösterilmesini sağlamak için çalışıyor. Hakları ve daha iyi çalışma koşulları için mücadele eden işçilere ve işçi örgütlerine, sendikalara; tüketicileri bilinçlendirerek, mobilize ederek, hükümetler ve şirketler üzerinde baskı oluşturmaya çalışarak doğrudan dayanışma desteği sağlamayı amaçlıyor. 

(Birgün)