Bursa’da Renault fabrikasında çalışan yaklaşık 1500 işçi, Türk Metal’den Birleşik Metal-İş Sendikası’na geçişlerinin yapılması ve kendileriyle paylaşılmadan hazırlanan Toplu Sözleşme taslağının iptal edilmesi için dün (12 Kasım) akşam üretimi durdurdu ve fabrikayı işgal etti.

İŞÇİLER EYLEME KATILDIKLARI İÇİN FABRİKAYA ALINMADI

Bugün ise, dün akşamki işgal eylemine katıldığı tespit edilen 23 işçi, 16.00 vardiyasına gelmesine rağmen fabrikaya alınmadı. Giriş kartları iptal edilen işçilere, bilgi de verilmedi.

Gece vardiyasına (24.00) gelece 25'in üzerinde işçinin de benzeri bir muameleyle karşılaşabileceği öğrenildi. Oyak Renault ise konuyla ilgili açıklama yapmıyor.

İşten atılan işçilerden Erkan Sevimli, “Biz Türk Metal'in yaptığı yüzde 18’lik taslağı kabul etmedik. Bin 500 kişi taslağa karşı çıktık. Bunun sonunda da dün akşamki eylemden dolayı bu kadar insanı çıban başı ve elebaşı olarak görüp bizim işimize son verdiler. Buraya gelip kartı bastık ve işlem görmediğini anladık. Biz sadece hakkımızı aradık.” dedi.

İŞÇİLER, SENDİKA VE İŞVEREN HAKKINDA YASAL İŞLEM BAŞLATACAK

Çalışma şartlarının çok ağır olduğunu söyleyen işçiler, şefler tarafından işçilere sendikaya karşı olmamaları uyarısında bulunulduğunu ifade etti. İşten atıldıkları için işveren ve sendika hakkında yasal işlem başlatacaklarını belirten işçiler, mağdur olduklarını söylediler.

'BİZ HEPİMİZ İÇİN YÜRÜDÜK, BU DÜZEN HEP DEVAM EDİYOR'

İşten atılan işçiler fabrikadan çıkanlara, “Bizler dün sadece kendimiz için yürümedik, sizler içinde yürüdük. Bu gün bize, yarın size, bu düzen her zaman devam ediyor. Bunun gibi 1998’de de yapıldı. Bu işçi sizler için de yürüdü. Birbirimizi korumazsak ne olacak. Birileri gider ama sonuçta düzen aynı, içinize sindirebiliyorsanız bu düzende çalışın, servislerinize binerek gidin, sizleri kendi vicdanlarınız ile baş başa bırakmıyoruz. Biz sadece kendi hakkımızı arıyoruz,” şeklinde tepki gösterdiler.

TÜRK METAL SENDİKASI'NDAN YÖNETİCİLERİN DE İŞÇİLERE YÖNELİK SALDIRISI OLMUŞTU

Dün, işçilere destek olmak için fabrika önüne giden BOSCH işçilerine aralarında Türk Metal Sendikası yöneticilerinin de bulunduğu bir grup saldırdı. Yaralanan 3 işçiden 1’inin hastanede gözetim altında tedavisi sürüyor.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Güney Marmara Temsilcisi ve Bursa Birleşik Metal-İş Başkanı Ayhan Ekinci, işçilerin işgal eylemiyle ilgili olarak, “Bu iki sendikanın çatışması değil, işçilerin sarı sendikaya tepkisi ve taslağın geri çekilmesi talebidir” dedi.

'İŞÇİLERİN DİRENİŞİ DEVAM EDECEK'

Ekinci, Renault’da Arçelik’te ve TOFAŞ’ta işçilerin tepkilerinin sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Ekinci, patronların ve Türk Metal’in baskılarına rağmen, işçilerin direnişlerine devam edeceğini söylerken, BOSCH’un örgütlenme sürecinde de işçilere yönelik saldırılar yaşandığını belirtti.

'SENDİKA SEÇME ÖZGÜRLÜĞÜ, HÜKÜMET-SARI SENDİKA-SERMAYE İŞBİRLİĞİYLE DEVAM EDİYOR'

Türk Metal’in örgütlenmesinde devreye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının girdiğini söyleyen Ekinci şunları söyledi:

“Sendikalar yasasını Cumhurbaşkanı’nın onaylamasından bir gün sonra Resmi Gazete’de yayımlanmamasına rağmen Türk Metal Sendikası yöneticileri ellerinde bir belgeyle BOSCH’a giderek yetkili sendika olduklarını söylediler.

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yasanın Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihte daha hiçbir işyerinin çoğunluk tespit talebini incelememişken sadece Bosch işçileri için sarı sendikanın eline yazı tutuşturarak propaganda için işyerine gönderdi. Bakanlık tarafından Birleşik Metal-İş’in 4 Mayıs tarihli başvurusuna yanıt verilmezken, Türk Metal’in 10 Eylül tarihli başvurusu yine çoğunluğu olmamasına rağmen yanıtlandı. İşçilerin sendika seçme özgürlüğü hükümet, sarı sendika ve sermaye işbirliği ile gasp edilmeye çalışılıyor.”

MÜCADELECİ OLAN SENDİKAYA EĞİLİM ARTIYOR

2010-2012 grup toplu iş sözleşmesinde Türk Metal’in MESS karşısındaki teslimiyetçi tutumuna karşı, Birleşik Metal direnerek daha fazla kazanımın elde edildiği toplu sözleşmelere imza atmış, bu da zorla Türk Metal’e üye yapılan metal işçilerinin üyeliğinin, Birleşik Metal’e yönelişini tetiklemişti. Mart-Nisan 2012’de Bursa’da binlerce Bosch işçisi, Türk Metal’den istifa ederek Birleşik Metal İş’e üye olmuştu. (sendika)