Adana Yüreğir ilçesinde sebze halleri Belediye Başkan Vekili tarafından tescil edilmeyen esnaf bir haftadır açlık grevinde.

İhaleye fesat karıştırmak suçlamasıyla bir yıldır tutuklu bulunan eski  Adana Belediye Başkanı Aytaç Durak, hali 2007'de yıkmak istemiş ancak mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Kıymetli bir alanda yer alan hal, şimdi de Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz tarafından tescil ettirilmiyor.

2012 Ocak ayında yürürlüğe giren yeni hal yasasına göre, Türkiye'deki hallerde kontrol sistemi sağlanması için haller tescil ettirilmek zorunda.

BAKANLIK DA BELEDİYE DE "HAL" DİYOR

Yüreğir'deki hal, 1993'te Büyükşehir Belediyesi tarafından açıldı. 17 mülk sahibi 56 kiracısı olan halden yaklaşık 2 bin 500 kişi geçimini sağlıyor.

Yeni çıkan yasayla tescillenmesi gereken hal, Belediye Başkan Vekili tarafından tescillenmeyince, esnaf Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile görüştü.

Avukat Zekeriya Çetin'in verdiği bilgiye göre,  Bakanlık inceleme yaparak halin tescillenmesi için iki kez Belediye'ye yazı gönderdi. Belediye Meclisi'nde de halin "hal" olduğunu belirten üç karar çıktı.

Ancak Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Bakanlık ve Belediye kararına rağmen geçen süre zarfında hali tescil ettirmedi. Bunun üzerine esnafın İdare Mahkemesi'ne konuyla ilgili yaklaşık 10 ay önce açtığı dava sürüyor.

Yasanın belli maddeleri bir yıldır yürürlüğe girdiği için tescillenmeyen hal yüzde 80 ticaret yapamaz hale geldi; 2013 Ocak'ta ise yasanın tüm maddeleri yürürlüğe gireceği için hal fiilen tamamen çalışamaz duruma gelecek.

Bu yüzden 38 esnaf bir hafta önce konuya dikkat çekmek için Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanlık binası yanında bulunan Abidin Dino Parkı'nda açlık grevine başladı.

"RANT MI VAR?"

Yüreğir Hal Esnafı Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hadi Altınyüzük, bir yıldır esnafla görüşmeyi kabul etmeyen Başkan Vekili Aldırmaz'ın, açlık grevinin başlamasının ardından dün için kendileriyle görüşme sözü verdiğini ancak yine görüşmeye gelmediğini söyledi.

"Bakanlık ve Belediye Meclis kararlarına rağmen Başkan Vekili hali tescilletmemekte direniyor; demek bunun içinde bir art niyet var. Halin bulunduğu yer kıymetli; demek ki rant var."

Esnafın soğuk havaya rağmen sokakta battaniyelerle yaptıkları açlık grevi eylemi sürüyor. (bianet)