Eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker’in, Çiftçiler Ayakkabı Fabrikası bahçesinde gerçekleştirdiği referandum propagandasında “evet mi, hayır mı?” sorusuna “hayır” diye cevap veren 3 kadın işçi işten atıldı.

İstanbul Bağcılar’da LC Waikiki’ye fason üretim yapan, 800 işçinin çalıştığı fabrikaya 23 Mart tarihinde, Gıda, Tarın ve Hayvancılık eski Bakanı ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, referandum çalışması için geldi. İşçilerin çay molası sırasında Eker’in fabrikaya geldiğini aktaran işten atılan işçi D.K. yaşananları şöyle anlattı: “AKP milletvekilinin gelmesi ile fabrikada bir miting yapılacağı söylendi ve tüm çalışanlar mitinge katılması için zorlandı. Katılmak istemediğimizi söyledik. Ustabaşı bize, ‘Siz kendinizi çok mu akıllı zannediyorsunuz?’ dedi. Zorla indirildik.” Eker’in yaklaşık yarım saat süren konuşmasında “Evet mi diyoruz?” diye sorduğunu anlatan D.K. bunun üzerine “hayır” diye bağırdıklarını söyledi.

ÇALIŞTIKLARI BANDA AKP BAYRAĞI ASILDI

Sonraki gün çalıştıkları bölüme AKP bayrağının asıldığını dile getiren D.K, AKP bayrağını oradan indirmelerini istediklerini, ancak indirilmediğini söyledi. Ardından yazıhaneye çağrılarak, “Hayvanlar, dinsizler, imansızlar” şeklinde ağır hakaretlere maruz kaldıklarını ve işten atıldıklarını söyledi. D.K, “Ben psikolojik olarak kötü haldeyim. İşsiz kalmak önemli değil. İş bulabilirim ama yaşadığım olay normal değil” diye konuştu.

'HAYIR' DİYEN İŞE ALINMIYOR

Bali kokusu altında çalışılan fabrikada ‘evet’ baskısı yapıldığını söyleyen D.K, fabrikaya yapılan işçi alımlarında “Evetçi misin hayırcı mı?” diye sorulduğunu iddia etti: “Bir erkek eleman geldi, ‘evet mi hayır mı’ diye soruldu. İşçi, kellemi koparsanız ‘hayır’ dedi. Şefler soruyor. Geldiği gibi gönderildi. Bir kadın işçiye de aynı soru yöneltildi. Kadın ‘hayır’ diyeceğini söyleyince bir gün sonra çalışmanı beğenmedik diye işten çıkardılar.”

‘FABRİKADA ÇOCUK İŞÇİLER VAR’

Söz konusu fabrikada günde 20 bin ayakkabı üretiliyor. Fabrikada çok sayıda Suriyeli işçinin çalıştığını söyleyen bir başka işçi ise, Suriyeli işçilerin 1000-1100 lira arasında ücret aldığını, içlerinde 15-16 yaşında çocukların olduğunu iddia etti.
Konuyla ilgili aradığımız fabrikadan ise yetkililerin bize dönüş yapacağı söylendi ancak gazetemiz baskıya girdiği sırada bir dönüş yapılmamıştı.