E-devlet’e girerek Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) hizmet dökümü alanlar bir süredir bazı ayların karşısında ‘Ş’ harfi ile karşılaşıyor.

‘Şüpheli’ anlamına gelen ‘Ş’ harfinin bulunduğu dönemler SGK müfettişleri tarafından incelemeye alınmış durumda. Müfettiş raporuna göre sahte olduğu anlaşılırsa hizmet süreleri ve gerekirse emeklilik iptal edilebilir

Gazete Habertürk’te yer alan habere göre ‘Ş’ harfi bulunan çalışma dönemleri yapılan inceleme sonucunda emeklilik için gereken toplam iş gününden düşürülebilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu, daha önce bir genelgeyle çalışanlarına yeni denetim uygulaması başlatılacağına duyurmuştu. Genelgeyle sigortalılar hakkında gerçek dışı olarak hizmet süresi bildirme ve birleştirme yapılmaması için SGK Tescil ve Hizmet Dökümü Programında ‘sahte işyeri’, ‘kontrollü işyeri’ ve ‘şüpheli işyeri’ kategorileri belirlenmiş, bu çerçevede yer alan hizmetler turuncu renk ile gösterilmeye başlanmıştı.

MÜFETTİŞ DENETİMLERİNİN SONUCU BEKLENİYOR

Daha önce ‘hizmet süresi gerçek olmayan sahte işyerlerini tespit etmek için başlatılan bu uygulama, 15 Temmuz sonrası incelemeye alınan şirketlerde çalışmış olanları da kapsayacak şekilde genişletildi. Hizmet süreleriyle ilgili sahte işyeri’, ‘kontrollü işyeri’ ve ‘şüpheli işyeri’ ifadelerinin yer aldığı işyerleri için müfettiş denetimlerinin sonucu bekleniyor. Şirketin sahte olmadığı, hizmetin gerçek olduğu ortaya çıkarsa süre geçerli kabul ediliyor.

Şirket hakkında inceleme sonuçlanıncaya kadar ‘Ş’ koduyla ilgili çalışma süreleri cetvelde görünmeye devam ediyor. İncelemenin ne kadar süreceğine ilişkin bir sınır yok. Böyle bir şirkette çalışan sigortalı emeklilik başvurusunda bulunabiliyor. Hak ettiyse emekli aylığı da bağlanıyor. Ancak, o şirketteki hizmetlerinin veya şirketin sahte olduğu sonucuna varılırsa oradaki hizmeti iptal olacak. Bu durumda prim süresi, emeklilik için gerekli asgari sürenin altına düşerse emeklilerin aylığı kesilecek. Yeniden aylık bağlanabilmesi için eksik prim gününü tamamlaması istenecek.