MURAT KUSEYRİ - STOCKHOLM / ANF

Dünyanın en zengin ülkelerinden KatarModern köle ticareti’ merkezi haline gelmiş durumda. Yoksul ülke insanları ağır koşullarda ve düşük ücretlerle çalıştırılıyor, birçoğu da kötü koşullar nedeniyle hayatlarını kaybediyor.

Katar, Güney Doğu Asya ülkelerinden getirttiği 1 milyon 200 bin işçiyi insanlık dışı koşullarda kölece çalıştırıyor. Ülkede her gün birkaç göçmen işçi iş cinayetleri sonucu yaşamını yitiriyor. Ailelerinin geçimine katkıda bulunabilmek amacıyla Katar’a gelen ve iş cinayetlerine kurban giden işçilerin cesetlerini ülkelerine gönderebilmek için işçiler kendi aralarında para toplamak zorunda kalıyor.

Katar’da 2022 yılında yapılması planlanan FIFA Dünya Futbol Şampiyonası için inşa edilen stadda çalışan işçilerin çalışma koşullarını araştırmak için incelemelerde bulunan heyet içinde yer alan İsveç İnşaat İşçileri Federasyonu Başkanı Johan Lindholm, Katar’daki durumu ”modern köle ticareti” olarak niteledi.

İnşaatın başladığı 2010 yılından bugüne kadar 785 işçinin yaşamını yitirdiğini belirten Lindholm, önlem alınmadığı takdirde inşaat tamamlanana kadar 4 bin işçinin daha yaşamını yitirebileceği uyarısında bulundu.

”İlk önce farklı bir görüntüyle karşılaştık. Yetkililer sadece iyi örnek olabilecek işyerlerinde inceleme yapmamıza izin verdiler. Hükümet ve Fifa yetkilileri inşaatlarda fazla sorun olmadığını ve var olan sorunları da çözeceklerini söylediler” diyen Lindholm, akşam ve geceleri işçilerle konuştuklarında çok daha farklı bir manzarayla karşılaştıklarını söylüyor.

The Guardian bundan bir süre önce Nepal ve Malezyalı işçilerin günde 12 saat çalıştırıldıklarını, ücretlerinin ödenmediğini, şeflerin fiili saldırılarına uğradıklarını ve pasaportlarına el konulduğunu, 4 Haziran ve 8 Ağustos tarihleri arasında 44 işçinin kalp krizi ve iş kazası sonucu yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

ARKADAŞLARININ CENAZELERİNİ GÖNDERMEK İÇİN PARA TOPLUYORLAR

İşçilerin anlatımlarının daha önce The Guardian gazetesinde yayımlanan kölece çalışma koşullarını doğruladığını belirten Lindholm, işçilerin ölen arkadaşlarının cesetlerini ailelerine yollayabilmek için aralarında para topladıklarını söylediklerini aktardıktan sonra, işçilerin çalışma ve yaşam koşullarını ”tahammül edilmez” olarak değerlendirdi.

Akşam saatlerinde işçilerin kaldıkları yere gittiklerinde işçilerin kendilerine işe gelmek için sabah saat 03.30’da uyandıklarını, işten sonra ancak saat 19.00 sularında yatacakları yerlere vardıklarını anlattıklarını belirttikten sonra şunları söylüyor: ”Katar’a gelip çalışabilmek için borçlanmışlar. Borçlarını ödemeleri için uzun yıllar çalışmaları gerekiyor. Ancak aldıkları ücretler sadece eş ve çocuklarıyla konuşabilmeleri için telefon ücretlerine yetiyor. Genç yaşta, neredeyse çocuk yaşta olan aile özlemi çeken insanlar zalimce sömürülüyor. Anlattıkları insanın kalbini kanatıyor. 2000’li yıllarda insanlara böyle muamele yapılması anlaşılmaz bir şey.”

Dünya Kupası karşılaşmalarının Katar’da yapılmasına karar veren Fifa’nın olanlardan büyük sorumluluğu olduğunu belirten Lindholm, ”Fifa’nın olanlardan sorumlu olmadığını, spor ile politikanın birbirinden farklı olduğunu söylemesi bir skandal. İnşaat işçilerinin acımasızca kullanılmalarının nedeni 2022 yılında yapılacak futbol müsabakaları. Bunun için işçilerin yaşamını yitirdiğini bildiğimiz için oturup Dünya Kupasını izleyebileceğimi sanmıyorum. Ayrıca bu futbolu seven gençler ve ailelerine insan haklarının önemli olmadığı mesajını yolluyor” diyor.

“HAYDUT DEVLETİ, KATAR’I DURDURMANIN ZAMANI”

İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu (LO) dün İsveç Futbol Federasyonu yöneticileriyle bir toplantı yaptı. Toplantının ardından basın açıklaması yapan LO Başkanı Karl-Petter Thorwaldsson, federasyon yöneticilerinin konuya yabancı olmadıklarını ama anlattıklarının onları şoke ettiğini açıkladıktan sonra ”Yoksul Nepal ve Hintliler Katar’a götürülüp çalıştırılıyor. Her gün futbol oynanacak arenaların yapılması için işçiler can veriyor. Bu böyle devam edemez. Bu haydut devleti, Katar’ı durdurmanın zamanı geldi” şeklinde konuştu.

Thorwaldsson, Dünya Kupalarını boykot etmenin sorunu çözmeyeceğini, futbol kulüplerinin yeni arenaların inşa edilmesi sırasında işçilerin çalışma ve yaşama koşullarının düzeltilmesi için taleplerde bulunması gerektiğini dile getirdi.

LO ortak bir tutum belirlemek amacıyla Futbol Federasyonu ve futbol kulüplerin yöneticileriyle ortak bir seminer düzenleme kararı aldı.