1 Mayıs 1977’de Taksim’de çıkan olaylarda 41 kişi ölmüş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı. Sol, yıllarca 1 Mayıs’ta böyle bir sonucun çıkmasından, sol içindeki gerilimlerin de payı olduğunu söylüyor, provokasyona zemin sunan bu tavırları eleştiriyordu. Solun bütün hatalarına rağmen yaşanan katliamda asıl rolün ‘karanlık güçler’de olduğu yıllardır dile getiriliyor ve bu dönemin aydınlatılması talep ediliyordu. Ancak geçtiğimiz günlerde yapılan bazı yayınlar devlet güçlerinin ve bazı karanlık odakların rolünü yok sayıp, tüm sorumluluğu sola yıktı. Bununla da yetinilmedi, fırsat bu fırsat denilip alanda 20.000 silahlı İGD’li olduğu, 20-30.000 bin silahın aynı anda patladığı gibi gerçek dışı söylemlerle sola karşı bir itibarsızlaştırma kampanyası başlatıldı. Bu söylemlere tepki olarak Taraf Gazetesi yazarları Ümit Kıvanç ve Nabi Yağcı gazeteleri ile yollarını ayırdı.

 

Şimdi o meşhur mitingin düzenleyicisi DİSK’ten de bir yanıt geliyor. DİSK’in açıklaması şöyle:

 

DİSK KONTRGERİLLA’NIN DÜZENLEDİĞİ  1977 1 MAYIS KATLİAMINI  TANIKLARIYLA ve BELGELERİYLE AÇIKLIYOR!

 

1 Mayıs 1977 Katliamı’nın 35 yıl boyunca açığa çıkartılmasını engelleyen “güçler”, 1 Mayıs 2012 kutlamalarında milyonların alanlara çıkmasının ardından yeniden “karartma” operasyonlarına başladılar.

 

Geçmişte “Kontrgerilla” olarak adlandırılan bu gizli güçlerin günümüzdeki sözcülüğüne soyunanlar, 77 Katliamı’nın arkasındaki komplolar ve siyasi tezgâhları, solu karalama kampanyaları eşliğinde “çarpıtarak” yeniden gündeme taşımış durumdalar.

 

DİSK, dönemin canlı tanıkları ve belgeleri eşliğinde, 1 Mayıs 1977 Katliamı’nın arka planını açıklamak için, 9 Mayıs 2012 Çarşamba günü (YARIN) saat 11:00’da Taksim Hill Otel’de geniş bir BASIN TOPLANTISI düzenliyor.  

 

BASIN TOPLANTISINA KATILACAK 77 1 MAYIS TANIKLARI:

 

  1. ÇETİN YETKİN: Dönemin Soruşturma Savcısı
  2. MEHMET KARACA: 77 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı
  3. ŞÜKRAN SONER: Gazeteci, Dönemin Tanığı
  4. RIDVAN AKAR: Araştırmacı, Yazar, Dönemin Tanığı
  5. COŞKUN ARAL: Fotoğrafçı, Dönemin Tanığı
  6. YASİN NURİ AYDINLI: Dönemin Tanığı
  7. SÜLEYMAN ÇELEBİ: Dönemin Tanığı, DİSK/Tekstil
  8. MÜŞİK KAYA CANPOLAT: Dönemin DİSK Hukuk Dairesi Müdürü
  9. ERCÜMENT TAHİROĞLU: Avukat, DİSK Hukuk Dairesi
  10. MEHMET ATAY: Dönemin Tanığı, DİSK/Sosyal-İş
  11. FAHRİ ARAL: Dönemin Tanığı, DİSK/Bank-Sen Uzmanı

 

Demokrat Haber İstanbul