www.LabourStart: SINIF MÜCADELESİNİN SANAL KALESİ

“Sendikacıların İnternette Güne Başladıkları Yer” sloganıyla 1998’den bu yana yayın yapan www.LabourStart sitesi 33 farklı dilde yayın yapıyor. Dünyanın dört bir yanından işçiler ve sendikacılarla ilgili haberler yayınlıyor.

DİSK DE SANAL KAMPANYA BAŞLATTI

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) de ünlü LabourStart sitesinde bir sanal kampanya başlattı.

Siteye üye olan sendikacılar kampanya için hazırlanan bilgisayar programı sayesinde İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Portekizce, İtalyanca ve Norveççe hazırlanmış protesto ve uyarı mektuplarını Başbakan R. Tayyip Erdoğan’a ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’e gönderebiliyorlar.

“KAHİRE DEĞİL ANKARA”

LabourStart, kampanya için hazırladığı web sayfasında her gün Türkiye’den işçi haberlerini yayınlıyor. Özellikle Torba Yasa hakkında haberlere yer veriliyor. 3 Şubat 2011 günü Ankara’daki Torba Yasa protestolarına polis müdahalesi “Kahire Değil Ankara” başlığıyla verildi.

SOSYAL MEDYADA DİSK BİR ÖRNEK YARATTI

Web sayfasında ayrıca dünyanın farklı ülkelerinden sendikacılar Türkiye hakkında izlenim ve görüşlerini paylaşıyorlar. 1 Mayıs 2009 ve 2010’da İstanbul’a gelen sendikacılar çektikleri fotoğrafları ve hazırladıkları videoları yayınlıyorlar. Böylece DİSK’in uluslararası kampanyası, son yıllarda giderek yaygınlaşan sosyal medya uygulamaları açısından önemli bir örnek oldu.

İKİ HAFTADA 2500 KİŞİ

Kampanyanın 2. haftasında yaklaşık 2 bin 500 kişi Başbakan’a ve Çalışma Bakanı’na protesto mektupları gönderdi. Aralarında Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (IMF) Genel Sekrteri Jyrki Raina, Uluslararası Nakliyat İşçileri Federasyonu (ITF) Kara Taşımacılığı Sekreteri Mac Urata, Küresel Emek Enstitüsü (GLI) Başkanı Dan Galin, Dünya Sanayi İşçileri Birliği’nden (IWW) Ronald Krinock gibi uluslararası sendikal örgüt temsilcileri Türkiye’deki sendika yasalarının değişmesi için birer elektronik mektup gönderdi.

DİLE KOLAY; 80 ÜLKE

ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya, Fransa, İsviçre, Norveç, Belçika ve İspanya gibi ülkelerin yoğun olarak katıldığı kampanyaya 80 ülkeden destek geldi.

SANAL ENTERNASYONAL 

Kampanyaya katılım olan bazı ülkeler şöyle: Cezayir, Arjantin, Avustralya (238), Bahamalar, Avusturya, Barbados, Belarus, Hong Kong, Belçika (130), Bosna Hersek, Botswana, Brezilya, Bulgaristan, Kamerun, Kanada (340), Şili, Kongo, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, İspanya, Etiyopya, Malezya, Finlandiya, İsveç, İsviçre (88), Malta, Fransa (71)  Almanya (51), Gana, Yunanistan, Guyana, İzlanda, Macaristan, Endonezya, İran, Irak, İrlanda (64), İsrail, İtalya, Japonya, Kazakistan, Kore, Lübnan, Lüksemburg, Meksika, Nepal, Hollanda (61) , Yeni Zelanda (59), Nijerya, Norveç (124), Umman, Pakistan, Peru, Filipinler, Polonya, Portekiz, Rusya, Sırbistan, Slovenya, Güney Afrika Cumhuriyeti, İspanya (80), Sri Lanka, İsveç (38) İsviçre (15), Tayvan, Trinidad Tobago, İngiltere (377), ABD (431), Uganda, Ukrayna, Uruguay.

DİSK GURURLU

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün yaptığı değerlendirmede “Haritada yerini bile bilmediğimiz ülkelerden destek gelmesi ne kadar sevindiriciyse, kendi ülkemizin uluslararası sözleşmeler karşısında sağır ve dilsiz kalması da o kadar üzücüdür” dedi.

Kampanya kapsamında ayrıca Brezilya’dan CUT Genel Sekreteri Joao Antonio Felicio, İsviçre’den SGB Genel Başkanı Paul Rehsteiner, İtalya’dan CGIL Ulusal Sekreteri Danilo Barbi, İspanya’dan UGT Uluslararası İlişkiler Sekreteri Manuel Bonmanti ve Hindistan’dan INTUC Genel Başkanı Sanjeeva Reddy; hükümete ve ülkelerindeki Türkiye büyükelçiliklerine birer mektup göndererek “Türkiye’nin sendika yasalarını ILO sözleşmelerine uygun biçimde değiştirmesi gerektiğini” hatırlattılar.

Labour Start üyelerinin gönderdiği mesaj şu şekilde:

“Türkiye'de yürürlükte olan ve çalışma koşullarını belirleyen Sendikalar Kanunu’nun 1980 askeri darbe döneminde düzenlenmiş olduğunu öğrendik. Ülkeniz, ILO'nun sendikal hak ve özgürlüklerin ‘insan onuruna yaraşır iş’ perspektifinin belkemiğini oluşturan 87 ve 98 No'lu sözleşmelerini imzalamış olmasına rağmen, iç hukukunuz hala bu sözleşmelere uygun olarak değiştirilmemiştir.

Bu nedenle, ILO'nun da dile getirdiği gibi, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti bir an önce ILO sözleşmeleriyle uyumlu yeni bir sendikalar kanunu yapmalıdır. Bunu gerçekleştirmek için hem iş kolu hem de işyeri barajları ve noter şartı kaldırılmalı, sendikal nedenlerden ötürü işten çıkarılmalar yasaklanmalıdır.”

HADİ SİZ DE KATILIN!

Uluslararası sendikal hareketin Türkiye hükümetine yönelik olarak başlattığı mektup, faks ve e-mail yağmuru önümüzdeki haftalarda da devam edecek.

Kampanyaya katılmak için:

http://www.labourstart.org/cgi-bin/solidarityforever/show_campaign.cgi?c=855

DEMOKRAT HABER