DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Bozcaada Belediyesi'nde çalışan DİSK'e bağlı işçilerle toplu iş sözleşmesi yapmak üzere geldiği Çanakkale'de açıklamalarda bulundu. Ülke gündemindeki konuları değerlendiren Beko, seçim sürecine ilişkin görüşlerini de paylaştı. Mevcut tabloda, işçi ve emekçilerin AKP iktidarına oy vermemeleri gerektiğini ifade eden Beko, "Biz kesinlikle, mevcut siyasal iktidara oy vermeyeceğiz, eşitlikten, demokrasiden, insan haklarından, barıştan, kardeşlikten, sendikal hak ve özgürlüklerden yana olan partilere oy vereceğiz. Biz DİSK olarak, böyle düşünüyoruz" dedi. Beko, HDP için ise "Bu ülkede barış, demokrasi, insan haklarından yana isek, biz HDP'nin baraj altında kalmasına izin veremeyiz" ifadelerini kullandı.

Evrensel'den Seçkin Sağlam'ın haberine göre, Kani Beko'nun seçime ve HDP'ye desteğe ilişkin açıklaması şöyle:

"KESİNL,KLE MEVCUT SİYASAL İKTİDARA OY VERMEYECEĞİZ"

"İşçi, memur ve emekli vatandaşlarımız, insan olmaktan kaynaklı ihtiyaçlarını giderebilmek için kredi çekmişler, bu rakam tam 400 milyar lira. Bunun yüzde 25'i icralık ve 5 milyon 300 bin aileye de icra gelmiş. 2015 yılında 9 milyona yakın emekliye 24 lira zam yapıldı. Bu ülkede asgari ücretle çalışan 7 milyon işçi var. Asgari ücretle çalışan işçinin yevmiyesine 1 lira zam yapıldı. Türkiye'de 6 milyona yakın işsiz var. Bu gece başını yastığı koyan en az 2 milyona yakın insan aç yatıyor. 400 bine yakın ataması yapılmayan öğretmenin 50'ye yakını intihar etmiş. 400 bine yakın atanamayan öğretmen ile birlikte diğer yüksek okul mezunlarını topladığımızda, bu sayı bir milyonu da geçiyor. Türkiye bu noktaya geldiğinde bir de bakıyorsunuz ki; Ankara'da Atatürk'ün kemiklerini sızlatan bir 'kaçak'saray. Bin 250 odası var ve buraya milyarlarca lira harcanmış. Biz DİSK olarak, böyle bir tabloyu gören işçilerin ve sendikacıların mevcut siyasal iktidara oy vermesini beklemiyoruz. Biz kesinlikle, mevcut siyasal iktidara oy vermeyeceğiz, eşitlikten, demokrasiden, insan haklarından, barıştan, kardeşlikten, sendikal hak ve özgürlüklerden yana olan partilere oy vereceğiz. Biz DİSK olarak, böyle düşünüyoruz."

"HDP'NİN BARAJ ALTINDA KALMASINA İZİN VEREMEYİZ"

"HDP'ye gelince, benim biraz da kişisel düşüncem, kesinlikle barajı aşması gerekiyor. Bu ülkede barış, demokrasi, insan haklarından yana isek, biz HDP'nin baraj altında kalmasına izin veremeyiz. 'Demokrasi' dediğimiz şey çoğunluğun azınlığı yönetmesi değil, azınlığın da yönetimlerde söz sahibi olduğu bir sistem olmalıdır. HDP, bir 'Türkiye partisi' olduğunu iddia ediyor ise bile, yüksek sesle de Kürt sorununu çözme diye bir iddiası da var. Onun için Kürt sorununun, kesinlikle isyan ve inkar ile değil, demokratik barışçıl yollarla çözülebilmesi için mecliste onların sesi olabilecek milletvekillerinin olması gerekiyor. Müzakerelerin mecliste diyalog yoluyla sürdürülmesi ve sonuçlandırılması gerekiyor. Ana muhalefet partisi CHP de dahil olmak üzere bunlar, mevcut iktidara alternatif partilerdir. CHP'nin de, HDP'nin de çok çalışıp, AKP'nin seçimi kazanması adına yeterli milletvekili sayısını oluşturarak meclise girmeleri demokrasi açısından, adalet, barış, kardeşlik ve özgürlükler açısından iyi olun diye düşünüyorum.

"DİSK bu ülkenin bağımsız, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olmasını isteyen bir konfederasyondur. Elbette bu konfederasyonun birinci derecedeki görevi, çalışan işçi arkadaşlarımızın ekonomik, sosyal, siyasi hak ve hukuklarını savunmaktır. Ancak biz geceleri başımızı yastığa koyduğumuzda, biraz önce alt alta sıralamaya çalıştığım bu ülkenin gidişatına 'dur' diye bilmek için elbette DİSK'in de önümüzdeki genel seçime müdahil olması gerektiğine inanıyorum."