Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), koronavirüs (Kovid-19) salgınının DİSK üyeleri üzerindeki etkilerine ilişkin derlediği raporunu açıkladı. Raporun haftalık olarak güncelleneceği belirtilirken, DİSK’in örgütlü olduğu işyerlerinin durumu değerlendirilecek. Kovid-19 salgınının çalışma yaşamında ciddi sonuçlar doğurduğu belirtilen raporda, “Zorunlu ve acil işler dışında üretim devam ediyor. Bu durum işçileri salgınla karşı karşıya bırakıyor, işçiler sağlıkları ile işleri arasında tercih yapmaya zorlanıyor” ifadelerine yer verildi. 
 
257 İŞÇİNİN TESTİ POZİTİF ÇIKTI
 
Salgınla mücadele kapsamında sosyal açıdan bir dizi tedbirlerin alınmasının zorunlu olduğunun altı çizine raporda, DİSK üyesi işçilerden en az 257’sinin Kovid-19 test sonucunun pozitif çıktığı, en az 407 işçinin ise şüpheli olduğu kaydedildi.
 
Raporda, 15 Nisan itibariyle Kovid-19 sebebiyle hayatını kaybeden DİSK üyesi işçi sayısının ise 4’e yükseldiği paylaşıldı. Hayatını kaybeden bu işçiler şunlar: Genel-İş Sendikası üyesi Aydoğan Adagömeli, Lastik-İş Sendikası üyesi Ragıp Çakar, Dev Yapı-İş Sendikası üyesi Hasan Oğuz ve Sine-Sen Sendikası işçisi Ahmet Servidal.
 
BİRÇOK FABRİKADA ÜRETİM DURDU
 
Kovid-19 salgınının yayılmaya başlamasıyla birlikte birçok fabrikada üretimin durdurulduğuna dikkat çekilen raporda, “Birleşik Metal-İş’te 7, Devrimci Turizm-İş’te 15, Devrimci Yapı-İş’te 1, Güvenlik-Sen’de 1, Lastik-İş’te 12, Limter-İş’te 1 ve Tekstil’de 10 olmak üzere toplamda 47 işyerinde üretime ara verildi veya üretim durduruldu. Üretimi durdurulan veya ara verilen toplam işçi sayısı en az 11 bin 79’dur” denildi.
 
Üretimin durdurulmasının yanı sıra DİSK üyesi sendikaların örgütlü olduğu 9 işyerinde çalışmaktan kaçınma hakkının kullanıldığı belirtilen raporda, bu hakkı kullanan işçi sayısının ise 1005 olduğu aktarıldı.
 
DEVAM ETMEK SORUNLU
 
Zorunlu olmayan işlerde çalışmanın devam edilmesinin işçilerin sağlığı açısından sorun oluşturduğuna dikkat çekilen raporda, “Kovid-19’a karşı alınan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri işkollarına göre değişiyor. Faaliyeti sürdüren işyerlerinde genel olarak maske, eldiven, dezenfektan gibi virüse karşı koruyucu ekipmanların sağlanması, ortak kullanım alanlarının sınırlandırılması, üretim alanları ile işyeri kapsamına giren yerlerin ve servislerin sıklıkla dezenfekte edilmesi, ateş ölçümü, yemekhanelerde tek kullanımlık plastik ürünlerin tercih edilmesi gibi önlemler alınıyor” ifadeleri kullanıldı.