Denizli’de yaklaşık 3 yıldır kıdem tazminatlarını almak için sokakta mücadele eden DEBA işçilerine baskılar yoğunlaşıyor.

2009 yılında yönetim tarafından kapatılan DEBA fabrikasında çalışan işçiler 10 aylık maaş ve kıdem tazminatlarını almadan kapı önüne konmuşlardı. Üç yıla yakın bir zamandır haklarını almak için mücadele eden DEBA işçileri, son üç haftadır DEBA patronu Esat Sivri’nin evinin önünde oturma eylemi yapınca üzerindeki baskılar da yoğunlaştı.

Denizli emniyetinin “burada eylem yapamazsınız, yaparsanız size çevre kirliliğinden dolayı ceza keserim” tehdidi ile karşılaşan işçiler dün Candoğan Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Kamuoyunun kendilerini tanıdıklarını, üç yıla yakın bir zaman Denizli’nin her yerinde seslerini duyurmaya çalıştıklarını belirten Abdullah Tekin şöyle konuştu:

“Kıdem ve ihbar tazminatlarımız ile ödenmemiş 10 aylık maaşımızı almak için yürüttüğümüz, hukuki ve demokratik mücadelemizde basın ve kamuoyu tarafından bizim aleyhimize hiçbir olumsuzluk iletilmedi. Denizli’de yaptığımız eylemlerde bizi gören hiç kimse selamlamadan geçmedi. Haklı olduğumuza inanıyorlar ve bizi destekliyorlar.

Yaklaşık 3 yıl önce Bayramyeri Meydanı’nda başlayan hak arama mücadelesi, DEBA fabrikası önü, Organize Sanayi Girişi, Candoğan Parkı, Çınar Meydanı, İş Bankası önleri kısaca Denizli'nin her yerinde sürdürdük.

Bakanlarla, muhalefet partisi liderleriyle, AKP yöneticileriyle, valilikle yani konunun muhatabı olan her kurum ve kişilerle görüştük. Dertlerimizi, sorunlarımızı anlattık. Ancak bugüne kadar hiç bir sonuç alamadık.

Üç haftadır da kıdem tazminatlarımızı ve 10 aylık maaşlarımızı gasp eden işveren Esat Sivri'nin evininin önünde sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.

Bizim sorunumuzu çözmeyenler, çeşitli yollara başvurarak Esat Sivri'nin evinin önünden gitmemizi istiyorlar” dedi.

“ÇAMLIK BÖLGESİ YASAK ALAN MI İLAN EDİLDİ?”

Tekin şöyle devam etti:

“Bizleri emniyete çağırarak, Esat Sivri'nin Çamlık'ta bulunan evinin önünde eylem yapmamamızı istiyorlar. Bu bölgenin her türlü gösteriye yasaklandığını ifade ediyorlar.

Soruyoruz, Denizli'de OHAL ilan edildi de bizim mi haberimiz yok? Basın açıklaması yapmak ne zaman yasaklandı?

Denizli Emniyeti, şimdi de orada eylem yaparsak "Çevre kirliliği ve gürültü" yapmaktan bize para cezası yazmakla tehdit ediyor.

Biz Esat Sivri'den paramızı almak için uğraşırken, devletin mahkemeleri bizi haklı bulmuşken, devletin diğer bir kurumu bizi ceza yazmakla tehdit ediyor.

Kıdem tazminatlarımızı istemeyelim mi? 10 aylık maaş alacağımızı istemeyelim mi?

“RAHATSIZ OLAN İŞVEREN”

Bizler o bölgede kimseyi rahatsız etmiyoruz. Aksine çevre sakinleri bize sempatiyle bakıp destekliyor.

Rahatsız olan işverenlerdir... Bizim de amacımız zaten onları rahatsız etmek.

Biz işçiler hiç rahat olamadık ki... Bırakın hakkımızı çalanlar da rahat olmasın... Bırakın hırsızlar da rahat olmasın...

Hakkımıza el koyanları, onlara destek olanları, bu sorunun çözümünde görevi olanları huzursuz ediyoruz, etmeye devam edeceğiz. Göz göre göre birilerinin hakkı yeniyor, bu ülkenin siyasetçileri, yöneticileri, hukuku bir şey yapamıyor.”

Orhun Çoban / Denizli