Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ile Ankara Tabip Odası (ATO) atandıkları üniversitelere hiç gitmeden yada ayda bir kez giderek profesörlük unvanı alan doçentlerin sayısının 73’e ulaştığını iddia etti.

SES ve ATO’nun ‘itinayla profesör yapılır’ başlıklı ortak araştırmasında, Ankara, İstanbul ve İzmir’deki bazı hekimlerin daha çok yeni kurulan üniversiteler olmak üzere atandıkları üniversitelere hiç gitmeyerek ya da ayda bir veya iki kez giderek profesör unvanını aldıklarını belirtti.

Araştırmada, ‘Sağlık Bakanlığı tarafından zaten çalışmakta olduğu birimde görevlendirilen bu hekimlerin günler içerisinde doçent gidip profesör döndüğünü’ belirtti.

Araştırmada şöyle denildi. “Ne yazık ki konuya dikkat çekmemize rağmen gerek yeni kurulan üniversiteler ve gerekse Sağlık Bakanlığı, hekimler ve akademik ortamı son derece rahatsız eden, hekimlerin ‘hülle yoluyla profesörlük’ dedikleri bu uygulamadan vazgeçmediler, hızla devam ediyorlar.

Örneğin Erzincan, Sakarya, Rize Üniversiteleri Tıp fakültelerinde olduğu gibi Sağlık Bakanlığı’nın bu ilde üniversiteyle ortak kullanım protokolü yaptığı hastane olsa da akademik unvan alanlar, bu hastanelerde görev almayıp İstanbul ve Ankara’daki önceki görevlerini, hatta Sağlık Bakanlığı’ndaki Genel Müdürlük, Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı, büyük hastanelerde başhekimlik faaliyetlerini sürdürmektedirler. Son aylarda, beklendiği gibi, atandıkları bu üniversitelerde ilgili kanun gereği iki yılını dolduranlar, kadrolarını da tekrar Sağlık Bakanlığı’na döndürmekte, hiç hizmet vermeden bu üniversiteleri profesör olmak için kullanma faaliyetini tamamlamaktadır.”

Bu yolla profesör olan rektör, tıp fakültesi dekanı, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü, il sağlık müdürü ve çok sayıda eğitim ve araştırma hastanesi başhekimi bulunduğu belirtildi.

Daha önce bu biçimde profesör olmuş 50 hekimin kamuoyuna duyurulduğuna dikkat çekilen araştırmada, “Yaptığımız çalışmalar sonucu öğrendiğimiz 23 yeni isimle birlikte elimizdeki liste 73 kişiyi bulmuştur. Ne yazık ki öğrenemediklerimizle birlikte sayının 100’ün üzerinde olduğu düşünülmektedir” ifadeleri yer aldı. (ANF)