Samet AKTEN / Bianet

 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde işten çıkarılan çoğu kadın 382 Roseteks işçisi ödenmeyen tazminatlarını ve maaşlarını alabilmek için Roseteks Giyim A.Ş sahibi Nedim Aşkın ve Bülent Temuroğlu'nun işlettiği Köşebaşı Restaurant'ın önünde dün direniş eylemlerine başladı. Yaklaşık beş aydır haklarını alamayan işçiler, Levent'teki lüks restoranın önünde saat 16.30'da yaptıkları basın açıklamasının ardından oturma eylemine geçti.

 

Ödenmeyen maaşlarını ve tazminatlarını alana kadar direnişlerini sürdüreceklerini belirten işçiler, Ramazan ayı süresince restoran önünde iftar yapacaklarını ve oturma eylemlerine devam edeceklerini açıkladı.

 

İşçiler adına konuşan Meral Özyürek, 8 Mart 2012 tarihinden beri hiçbir haklarının ödenmediğinin altını çizerek Türkiye'de işçilerin her geçen gün biraz daha açlığa, işsizliğe, sömürüye mahkum edildiğini belirtti.

 

"HAKLARIMIZI ALANA KADAR DİRENECEĞİZ"

"Bizleri haksız yere, tazminatlarımız ödemeden işten çıkaranlar, bizleri açlığa mahkum edenler işte bu lüks lokantanın sahipleri Nedim Aşkın ve Bülent Temuroğlu'dur. Köşebaşı isimli lüks lokantanın sahipleri bizim tazminatlarımızı ödemedikleri için lüks lokantalar açıp fabrikalar kurabiliyorlar. Bizler yaşam mücadelesi verirken onlar bizim alınterimiz üzerinden lüks içinde yaşıyorlar."

 

Çıkarılan yeni yasalarla birlikte patronların işçilerin haklarını daha fazla gasp edebilmesine zemin hazırlandığını da ifade eden Özyürek, AKP hükümetinin iktidara geldiği günden beri işçi ve emekçilerin haklarını elinden aldığını dile getirdi:

 

"AKP hükümeti grev yasağından sonra şimdi de kıdem tazminatı hakkımızı yok etme hazırlığı içinde. Ama tekrarlıyoruz; ne yasalarınız ne hukukunuz bu sömürü düzenini gizleyebilir. Siz o yasalarınızla ancak gaspa, hırsızlığa, sömürüye dayalı ahlakınızı meşrulaştırabilirsiniz. "

 

"Bizleri işsizliğe, açlığa mahkum edenler lüks lokantalarda iftar açarak sömürüye, gaspa dayalı ahlakını daha net gösteriyor. Bizler ise tazminatlarımızı, haklarımızı alıncaya kadar direneceğiz, direneceğiz."