Her defasında krizi bahane ederek, kesintiler yapan ve işçi ücretlerinin yükseltmediği Birleşik Krallık’ta işçiler “Artık yeter” dedi.

Dün İngiltere’nin başkenti Londra, Kuzey İrlanda’nn başkenti Belfast ve İskoçya’nın başkenti Glasgow’da sokağa çıkan onbinlerce emekçi, ücret artışının hemen gerçekleşmesini istedi. Ülkenin tek işçi konfederasyonu olan Sendikalar Konfederasyonu (TUC)’nin “Britanya ücret artışına ihtiyaç duyuyor” sloganı ile düzenlediği yürüyüşlere katılan emekçiler hükümeti uyararak, işçilerin ücretlerinde artış istedi.

Belfast ve Glasgow’da yapılan yürüyüş ve gösterilere onbinler katılırken, en büyük yürüyüş Londra’da gerçekleştirildi. 100 binden fazla işçi ve emekçinin katıldığı yürüyüşte, kamu emekçilerinin yoğun katılımı dikkat çekerken, başta sağlıkçılar olmak üzere, öğretmenler, itfaiye işçileri ve demiryolu işçilerinin hükümete öfkeli oldukları gözlendi.

KRİZ BAHANESİNE YETER!

Londra’da Parlamento yakınlarında sabahın erken saatlerinde toplanan onbinler, ünlü Hyde Park’a kadar yürüdü. Yaklaşık 4 saat boyunca park alanına giren emekçiler, ellerinde sendika bayrakları ve talepleriyle yürüyerek “Ne istiyoruz? Ücret artışı” sloganını dillerinde düşürmedi.

Başta UNISON, UNITE, RMT, PCS, FBU, GMB olmak üzere bir çok sendikanın yoğun katılımı ile gerçekleşen yürüyüşte, çeşitli siyasi partiler, kampanya grupları, toplum merkezleri ve Türk Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) kalabalık kortejlerle yerini aldı.

Park alanında kitleye hitaben yapılan konuşmalarda, kriz bahanesiyle kemer sıkma politikalarına ve ücretlerin yükseltilmemesine “Artık yeter” mesajı verilerek, mücadelenin daha da yükseltilmesi gerektiği belirtildi.

SİSTEMİN ÖMRÜNÜ UZATMA SALDIRILARI

İtfaiye İşçileri Sendikası (FBU) Genel Sekreteri Matt Wrack, ortada bir hırsızlık ve soygunun olduğunu ve bu soygunun ise işçi ve emekçilerden, fakirlerden alınarak zenginlere artarılması olduğunu söyledi. Kendi çıkarları ve sistemlerinin ömrünü uzatmak için saldırlarını işçi ve emekçilere yoğunlaştıran sermaye ve hükümete karşı ortak ve daha etkili eylemler öneren Wrack, tarihte sendikal haklar, oy kullanma hakkı gibi örgütlü mücadeleler sonucu elde edilen hakları örnek göstererek, bugün de kazanımlar elde etmek için örgütlü mücadelenin şart olduğunu belirtti. Bütün özelleştirilmiş alanların tekrar kamuya geçmesi için örgütlü mücadelenin önemine değinen Wrack’ı, parktaki onbinlerce işçi ve emekçi büyük bir coşkuyla karşıladı.

‘HER YIL 28 MİLYAR VERGİ KAÇIRILIYOR’

Onlarca sendika temsilcisi ve genel sekreterinin konuşma yaptığı yürüyüş sonrasında gazetemize konuşan TUC Genel Sekreteri Frances O’Grady, Muhafazakar Parti ve koalisyon hükümetine yüklenerek, Başbakan Cameron’un para olmadığını iddia ettiğini, fakat zenginlerin her yıl kaçırdıkları 28 milyar sterlin vergi borcunun üzerine gitmeyerek zenginleri koruduğunu söyledi.

Muhafazakarların sendikalar üzerindeki saldırılarını arttıracaklarını söyleyen O’Grady, “Yanlış bir tercih yaptılar. Eğer sendikalar üzerindeki saldırılarını arttırıyorlarsa, karşılarında daha güçlü ve örgütlü sendikalar bulacaklar ve bu mücadeleyi yükselteceğiz” dedi.

Milletvekillerinin maaşlarına yüzde 10 zam yapılırken, işçilere yüzde 1’i bile çok gören bir anlayışın iktidarda kalamayacağını söyleyen O’Grady, ücret artışı talebinden vazgeçmeyeceklerini belirtti.

RUSSEL BRAND'DAN KOBANİ İLE DAYANIŞMA

On binlerce emekçinin maaşlarında ücret artışı talebiyle düzenlediği eylemde, ünlü İngiliz komedyen Russel Brand, Heyva-Sor vakfı gönüllüleriyle birlikte Kobanê için bağış topladı.

Russel Brand, eylemde hazır bulunan Kürdistan Kızılay’ı “Heyva Sor” gönülleriyle birlikte, bir aydan fazladır yoğun saldırılar altında olan Kobanê için bağış topladı. Kobane’deki durumu yakından takip ettiğini belirten Russel Brand; “Kobane’de İnsanlık adına direnen savaşçıları selamlıyorum” dedikten sonra Heyva Sor’a ait bağış kutusunu eline alarak kendisi de bir süre bağış topladı.

ALMAN MAKİNİSTLER ÜLKEYİ FELÇ ETTİ

Almanya genelinde cumartesi sabaha doğru saat 02:00’de başlayan makinistlerin grevi nedeniyle tren seferlerinde büyük oranda aksamalar oldu. 7 eyalette başlayan okul tatillerine denk gelmesi itibariyle birçok kişi özel otomobillerini kullanmak zorunda kalırken, geçtiğimiz yıl yeniden hizmete giren şehirlerararası otobüs şirketleri en karlı haftasonunu geçiriyor. On binlerce insan ise araba kiralama, ortak seyahat (Mitfahr) gibi yöntemlere başvurmak zorunda kaldı.

Makinistler sendikası GDL tarafından yapılan açıklamada, greve katılımın oldukça yüksek olduğu, Kuzey Almanya’da bu oranın yüzde 80’lere kadar çıktığı bildirildi. Greve katılım hem şehirlerarası hem de bölgesel ve uluslararası trenlerde görüldü. Uzun mesafeli trenlerin üçte ikisi sefere çıkamadı.

Normal şartlarda futbol karşılaşmaları için ayrılan özel tren seferlerinin iptal edilmesiyle birlikte maçlarda gözle görülür bir taraftar azlığı dikkat çekti. Tren seferlerinin iptaliyle birlikte taraftarların araç trafiğine ağırlık verdiği de görüldü.

Grev hakkında açıklama yapan GDL Genel Başkanı Clause Weselsky, toplamda 50 saat süren greve, bugünden itibaren ara verileceğini söyledi. Weselsky, “Yolculara etkisi olmayan grev yoktur. Ve ne zaman yaparsanız yapın her gün yolcular için önemlidir” dedi.

GDL sendikasının taleplerinin başında, demiryolu çalışanlarının ücretlerine yüzde 5 ek zam, çalışma sürelerinin haftalık 2 saat kısaltılarak 37 saate düşürülmesi, makinistlerin çalışma sürelerinin mesailerle birlikte sınırsız olmak yerine haftalık 50 saatle sınırlandırılması geliyor. Sendika ayrıca, mesai saatlerine ek yüzde 50 zam yapılması, hafta içindeki uzun çalışma süreleri ardından izinlerin en az 2 gün 8 saat olmasını istiyor. (Evrensel)