Türkiye’de son 8 yılda eczacılık fakültelerinin sayısının 10’dan 34’e çıkmasına, eczacılardan ve eczacılık fakültesi okuyan öğrencilerden tepki geldi. 

Twitter’da açılan ’direneczacılık hashtag’inin (etiket) geçtiğimiz hafta ve bu hafta toplamda iki kez ’trend topic’, yani en çok okunan başlık olduğunu söyleyen İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, "Eczane açmak için kısıtlama getiriyorsun ama, yeni eczacılık fakültesi açıyorsun. Böyle giderse bundan 5 yıl sonra en az 10 bin işsiz eczacı olacak" dedi.

Eczacılar ve eczacılık fakültesi öğrencileri, fazla eczacılık fakültesi açılmasına tepkilerini sosyal medya aracığıyla duyurmayı tercih etti. Son 8 yılda, 10 olan eczacılık fakültesi sayısının 34’e yükselmesine karşı sosyal medyada örgütlenen eczacılar, twitter’da açtıkları ’direneczacılık’ başlığıyla ’Daha fazla eczacılık fakültesi açılmasın’ isteğinde bulundu. Eczacılık fakültelerinin sayısının artmasının ve artırılmaya devam etmesinin sektöre büyük bir darbe vuracağını öne süren İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan şunları söyledi:

"Bir taraftan eczanelerin açılmasına yasayla kısıtlama getiriliyor. Geçen yıl ’Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’ ile bir ilçede 3 bin 500 kişiye 1 eczane düşecek şekilde düzenleme yapıldı. Ama 8 yılda ise 10 olan eczacılık fakültesi sayısı 34’e çıkarıldı. Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’la yapılan düzenlemeyle 3 bin 500 kişiye bir eczane uygulamasının çok iyi olacağını söyledik. Ama eczacılık fakültelerinin açılmaya devam etmesi ise bir faciayı beraberinde getirdi. Eczacılık fakültelerine girmesi o kadar kolay değil. Girmesinin zor olduğu gibi okuması da çok zor. Çocuklar 5 yıl dirsek çürütecek, sonra ise çoğu işsiz kalacak. Eczane açmak için kısıtlama getiriyorsun ama, yeni eczacılık fakültesi açıyorsun. Böyle giderse bundan 5 yıl sonra minimum 10 bin eczacı işsiz kalacak. Böyle bir yasayı çıkaran hükümetin her gelen fakülte için onay vermesi traji komik bir durumdur."

’ECZACILAR DA İŞSİZ ORDUSUNA KATILACAK’

Yeni düzenlenen kanunla çok sayıda eczane açılmasının önüne geçilmek istendiğini, fakat yeni fakültelerle birlikte ciddi bir mezun potansiyeli yaratıldığını belirten Sayılkan şöyle devam etti:

"Ayrıca fakülte açılıyor ama pek çoğunda hoca yok. Ege ve İstanbul’daki pek çok üniversiteden hocalar, yeni açılan fakültelere gün birlik giderek ders verip dönüyor. Yani bu şekilde bir sistem olamaz. Şu an İzmir’de 614 tane fazla eczane var. Sonuçta eczacılar ile ilgili bir planın yoksa, eczacılık fakültesi ile ilgili bir kısıtlama yapacaksın. Yeni fakülte açmadığın gibi, mevcut fakültelerdeki kontenjyan sayısını azaltacaksın. Sosyal medyada devam eden kampanyaya ben de destek oluyorum. Umarım sesimizi duyurabiliriz. Bu şekilde yeni fakülteler açılmaya devam ederse, işsiz ordusu arasına çok sayıda eczacı da katılacak."