Yerel yönetimlerde örgütlü Bem-Bir-Sen, Tüm-Bel-Sen ve Türk Yerel Hizmet Sen yaptıkları ortak basın açıklamasıyla, TBMM’ye sevk edilen Toplu Sözleşme Yasasının yerel yönetim çalışanlarının toplu sözleşme hakkını tanımadığını belirterek yasaya tepki gösterdi.

Farklı konfederasyonlara bağlı üç sendika yerel yönetimlerde çalışanların toplu iş sözleşmesi kapsamından çıkarılmasını öngören Toplu Sözleşme Yasasına kaşı TBMM önünde ortak bir açıklama düzenledi. Açıklamada yerel yönetimlerde çalışanların toplu iş sözleşme hakkını tanımayarak binlerce yerel yönetim çalışanının faydalandığı ekonomik ve sosyal hakların gasp edilmesinin amaçlandığı belirtildi.

12 Eylül 2010 referandumunda kabul edilen ve memurlara da toplu sözleşme hakkı tanıyan anayasa değişikliğinin kanun düzenlemesi geciktiği için memurlar 15 Ocak’ta zamlı maaş alamamıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez düzenlemenin ilgili meslek örgütlerinin kendi aralarında mutabakata varamadığı için geciktiğini söylemişti.

Üç sendika adına açıklama yapan Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, yasa değişikliği çalışmalarının en başından beri mutabakat içerisinde hareket ettiklerini, buna rağmen tasarının Anayasa’nın 53.maddesinde tanımlanan kamu emekçilerinin toplu sözleşme hakkının ruhuna ve gerekçelerine aykırı olup aynı zamanda kanunların çalışanlara eşit uygulanması hükmüne de aykırı olduğunu belirtti.

Yerel yönetimlerde toplu sözleşmenin ayrı olarak ve işçi sendikalarında yıllardan beri uygulandığı şekliyle yapılması noktasında sağlamış oldukları bu mutabakatı kamuoyu ile bir kere daha paylaştıklarını söyleyen Turbay yapılan yanlıştan dönülmediği takdirde demokratik haklarını kullanacaklarını vurguladı.

Yeni tasarıya göre üç sendika tarafından imzalanan toplu sözleşmelerden 65 bin yerel yönetim çalışanı artık yararlanamayacak.

Mehmet Bilber