Metal grevinin ardından işten atılan 9 Bekaert işçisi için yapılan dayanışma eylemi sonuç getirdi. 400 işçinin fabrikaya kapandığı işyerinde atılan işçiler 20 Mayıs'ta işbaşı yapacak.

KOCAELİ- Metal patronlarının, grevin ardından başlattığı "intikam saldırısı" Bekaert fabrikasında boşa çıkarıldı.

Birleşik Metal-İş Sendikası'ndan "Dokuz işçinin işten atılması üzerine 4 Mayıs tarihinden itibaren işten atılanların geri alınması ve kendi gelecekleri için fabrikalarını terk etmeyen Bekaert işçileri mücadelelerinde başarıya ulaştılar" açıklaması geldi.

17 Mayıs günü patronla ile yapılan görüşmeler sonucunda, işçilerden 3’ünün yeniden işbaşı yapması ve kalan 5 işçiye de ihbar ve kıdem tazminatlarına ek olarak 45 bin lira ödenmesi kararlaştırıldı. İşyerinde ara verilen üretime 20 Mayıs günü birinci vardiya ile başlanacak.

14 gün boyunca geri adım atmayan patronun teklifinin işçilerle değerlendirildiğini belirten Sendika, şöyle anlattı: "İşyeri yönetiminin bu teklifi önce işten atılan 8 işçi ile görüşüldü. Bu görüşmede işten atılan işçiler teklifi kabul ettiklerini bildirdiler. Ardından işyeri yemekhanesinde tüm direnişçi işçilerle birlikte yapılan toplantıda gelinen nokta işçilerle paylaşıldı. Bekaert işçileri teklifi kabul ettiklerini alkışlarıyla ortaya koydular."

Sendika, "Yüz binlerce işçinin hiçbir geçerli neden olmaksızın işten çıkarıldığı, yine yüz binlercesinin ihbar ve kıdem tazminatlarını alamadığı ve tazminatlarını alabilmek için yıllarca mahkeme kapılarında dolaştığı koşullarda Bekaert işçilerinin direnişi, işçilerin en büyük güvencesinin örgütlü güçleri olduğunu kanıtladı.
Onlar, kafasına göre adam atacağını zannedenlere önemli bir ders verdiler" değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamada, "Birleşik Metal-İş Sendikası, 14 günlük direnişleriyle işçiler arasında dayanışmanın yok olmadığını, örgütlü mücadelenin işçiler için hayati önemde olduğunu ve bedel ödemeyi göze almayanların kazanma şanslarının bulunmadığını dosta düşmana gösteren onurlu Bekaert işçileriyle gurur duyuyor" denildi.

ETHA