Şırnak’ta yaşanan göçük ile ilgili açıklamada bulunan Cumhuriyet BaşsavcıMehmet Patlak, “3 kişilik bilirkişi heyeti ile olay mahallinde yapılan ilk incelemede, herhangi bir kaçak kömür üretimine rastlanmadı” denildi. 

Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Patlak, dün kömür ocağında yaşanan göçük ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Cizre Karayolu üzerinde bulunan 1 No'lu Kömür Ocağı’nda meydana gelen göçükte 7 işçinin hayatını kaybettiği, 1 işçinin de yoğun bakımda tedavisinin sürdüğü belirtildi. 

Göçükle ilgili soruşturmanın başlatıldığı kaydedilen açıklamada, "Cumhuriyet Savcısı ve 3 kişilik bilirkişi heyeti ile olay mahallinde yapılan ilk incelemede, herhangi bir kaçak kömür üretimine rastlanmadığı ancak söz konusu yüklenici firmanın üretime hazırlık çalışmaları kapsamında faaliyetler icra ettiği tespit edilmiştir" denildi.
 
Başsavcılık açıklamasında, işçilerin otopsi işlemlerinin tamamlandığı ve cenazelerin ailelerine teslim edildiği de belirtilerek, "Olaya ilişkin alt yüklenici firma sahibi ile 2 çalışan gözaltına alınmış olup, bilirkişi raporu kapsamında meydana gelen olayda ihmali ve kusuru bulunan diğer kişiler hakkında işlem tesis edilecektir" ifadeleri kullanıldı.
 
BAKANLIK: YAPILAN İŞLEM KAÇAK 
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise dün yaptığı açıklamada, yapılan işlemin kaçak olduğunu ileri sürmüştü. Bakanlık tarafında yapılan açıklamada, “Şırnak'ta meydana gelen kazanın olduğu maden sahası, işletme ve iş güvenliği riski barındırdığı için Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) tarafından 2013 yılında faaliyete durdurulmuş bir sahadır. Kazanın meydana geldiği saha için MİGEM tarafından verilmiş çalışma ruhsatı söz konusu değildir. Yapılan işlem kaçak işlemdir" ifadeleri kullanılmıştı. 
 
Şırnak Valiliği de, 2014 yılında çıkardığı bir genelge ile söz konusu bölgede kömür ocaklarının faaliyetlerini güvenlik önlemleri yetersiz olduğundan dolayı yasaklandığını belirtmişti.  

Göçükte yaralı olarak kurtarıldıktan sonra Şırnak Devlet Hastanesi’ne tedavi altına alınan Uğur Kabak’ın durumu ciddiyetini korurken, göçüğün işçilerin çay molasında olduğu zaman meydana gelmesi daha büyük bir faciadan dönüldüğünü öğrendi. 
 
RUHSAT SAHİBİ BAŞKA FİRMA 
 
Bölgede toplam 6 kömür ocağının bulunduğu ve bu yerlerin ruhsatının ise bölgenin zengin insanları arasında bulunan Mehmet Emin Acar’a ait olduğu belirtildi. Göçüğün meydana geldiği ocağın ise söz konusu Acar’a ait şirket ile sözleşmesi bulunduğu iddia edilen Özmağrur adlı taşeron firma tarafından çalıştırıldığı kaydedildi.

Acar’ın burada çalışma yürüten taşeron firmalardan belli bir pay aldığı öne sürüldü. 

(Kaynak: Mezopotamya Ajansı)